Data publicării:

Istoria conflictului dintre palestinieni şi israelieni în Fâşia Gaza. Când a început, de ce sunt tensiuni

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
REUTERS/Mohammed Salem TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Mohammed Salem TPX IMAGES OF THE DAY
Mişcarea extremistă Hamas, din Palestina, a lansat cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani sâmbătă, când a lansat mii de rachete asupra ţării şi a intrat şi cu soldaţi la sol în Israel. 

În Israel s-a declanşat imediat starea de război, iar armata a început să lovească, la rândul ei, ţinte Hamas din Fâşia Gaza. De unde a pornit, însă, totul, arată o analiză Reuters a evenimentelor principale dintre cele două părţi. 

Totul începe, conform sursei citate, cu retragerea armatei israeliene din Fâşia Gaza în 2005, în mod unilateral. Asta s-a întâmplat la 38 de ani de la capturarea regiunii unde locuiesc 2,3 milioane de la Egipt, în timpul războiului din Orientul Mijlociu. Enclava a fost lăsată atunci sub controlul Autorităţii Palestiniene. 

În 25 ianuarie 2006, grupul islamist Hamas câştigă majoritatea în alegerile legislative Palestiniene. Israel şi SUA au tăiat atunci ajutoarele pentru palestinieni, pentru că Hamas refuza să renunţe la violenţă şi să recunoască statul Israel. 

Pe 25 iunie 2006, militanţii Hamas l-au capturat pe soldatul israelian Gilad Shalit, în timpul unui raid la graniţă. Israelul a răspuns atunci prin atacuri aeriene, dar şi printr-o incursiune armată. Abia după cinci ani de la acele evenimente, Shalit a fost eliberat, în timpul unui schimb de prizonieri. 

La un an distanţă, pe 14 iunie 2007, Hamas preia controlul asupra Fâşiei Gaze după un scurt război civil, înlocuind forţele Fatah, loiale preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. 

Pe 27 decembrie 2008, Israelul a lansat o ofensivă militară de 22 de zile în Fâşia Gaza după ce palestinienii au atacat cu rachete oraşul Sderot, din sudul Israelului. Aproximativ 1400 de palestinieni şi 13 israelieni au murit până să se ajungă la încetarea focului. 

După 4 ani de acalmie, pe 14 noiembrie 2012 israelienii l-au ucis pe şeful de stat major al Hamas, Ahmad Jabari. Evenimentul a fost urmat de opt zile de atacuri cu rachete de o parte şi de alta. 

În iulie şi august 2014, răpirea şi uciderea a trei adolescenţi israelieni de către trupele Hamas au dus la un război de şapte săptămâni, în care peste 2100 de palestinieni ar fi fost ucişi în Fâşia Gaza. Şi Israelul a pierdut 73 de cetăţeni, dintre care 67 erau soldaţi. 

În martie 2018, mai multe proteste ale palestinienilor au izbucnit la graniţa Fâşiei Gaza cu Israel. Trupele israeliene au deschis focul pentru a ţine protestatarii la distanţă. Peste 170 de de palestinieni au murit în câteva luni de proteste, lucru care a dus la noi lupte între trupele Hamas şi armata israeliană. 

În mai 2021, după săptămâni de tensiuni în timpul Ramadanului, sute de palestinieni au fost răniţi în timpul unor ciocniri cu armata israeliană la complexul Al Aqsa, din Ierusalim. 

După ce le-a cerut israelienilor să îşi retragă trupele de securitate din complex, trupele Hamas au lansat un baraj de rachete din Fâşia Gaza spre Israel. Luptele au durat 11 zile, iar 250 de persoane din Fâşia Gaza şi 13 din Israel au murit. 

În luna august 2022, cel puţin 44 de oameni, inclusiv 15 copii, au fost ucişi în trei zile de violenţe, începute când Israelul a lovit cu un atac aerian un comandant islamist jihadist. 

Israelul a spus că atacul a fost o operaţiune preventivă împotriva unui atac iminent al grupărilor militare susţinute de Iran. Ca răspuns, jihadiştii au lansat peste 1000 de rachete spre Israel, dar sistemul Iron Dome a evitat producerea unor pagube serioase şi a limitat numărul victimelor. 

În ianuarie 2023, jihadiştii islamişti din Gaza au lansat două rachete spre Israel, după ce trupele israeliene au intrat într-o tabără de refugiaţi şi au ucis şapte soldaţi palestinieni şi doi civili. Rachetele au pornit sistemele de alarmă din comunităţile israeliene de la graniţă, dar nu au fost victime. 

Şi, în final, în octombrie 2023, Hamas a lansat cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, din Fâşia Gaza. Atacul surpriză a combinat raiduri aeriene cu intrarea la sol a mai multor soldaţi palestinieni. Jihadiştii islamişti spun că şi luptătorii lor s-au alăturat atacului. 

Armata israeliană a intrat în stare de război, iar guvernul a rechemat rezerviştii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel