Data publicării:

Isteria ploșnițelor în Portugalia suprasolicită firmele de dezinsecție

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Companiile de deratizare nu mai fac față în Portugalia după invațiile cu ploșnițe de pat.

În Portugalia, firmele de dezinsecţie au semnalat că au primit mai multe comenzi pentru a rezolva problemele cauzate de ploşniţele de pat, care au devenit o “plagă” în special în marile oraşe, cum ar fi Lisabona, transmite Agerpres.

“Nu reuşim să facem faţă tuturor cererilor, pentru că gradul de infestare, mai ales în zona Lisabonei, este foarte mare”, a spus pentru EFE Joao Leitao, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Control al Dăunătorilor Urbani (ANCPU) din Portugalia, explicând că în această vară au fost “mult mai multe” cazuri.

Ploșnițele, celebre pe plan internațional

Parisul a fost recent în alertă din cauza invaziei sale de ploşniţe, care au ajuns pe scaunele din sălile de cinema şi pe cele din metrou şi tren, determinând Primăria să ceară sprijinul statului francez, dar aceste insecte nu sunt noi pentru portughezi şi în aceste zile sunt subiect de articole în presa portugheză.

Prezenţa lor a crescut enorm în ultimii 10 ani, odată cu explozia turismului, deoarece ploşniţele călătoresc uşor în bagajele turiştilor şi se stabilesc în saltelele şi canapelele din oraşele unde merg.

“În cadrul companiei mele, făceam două sau trei tratamente pe an. Acum, facem şase, şapte sau opt pe zi”, a afirmat Leitao, dar a adăugat că nu a primit încă nicio informaţie despre prezenţa lor în transportul public din Portugalia.

Clădiri infestate total

 

Compania lucrează în locuri turistice, dar şi în case particulare, clădirile fiind “total infestate”, pentru că ploşniţele se pot muta chiar şi între etaje. Reprezentantul firmelor de dezinsecţie a vorbit despre o “plagă”, deşi, a zis el cu regret, nu există o conştientizare suficientă a problemei din partea autorităţilor publice.

“Noi, asociaţiile şi companiile, am încercat să sensibilizăm”, a spus el.

Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia (DGS) a asigurat recent, într-un comentariu trimis săptămânalului Expresso, că nu are “niciun raport oficial privind eventualele infestări cu ploşniţe din partea autorităţilor de sănătate umană şi animală, atât la nivel regional, cât şi local”.

Acum a apărut și ploșnița asiatică

Pe lângă ploşniţele de pat, o altă insectă din aceeaşi familie, ploşniţa asiatică, a început să provoace îngrijorare în ţară din cauza prezenţei sale tot mai des în case, deşi experţii spun că este inofensivă pentru oameni şi animale.

“Este o specie total erbivoră”, a declarat pentru EFE Hugo Gaspar, cercetător la FLOWer Lab, un grup din cadrul Centrului de Ecologie Funcţională al Universităţii din Coimbra, care încearcă să sensibilizeze opinia publică cu privire la această nouă insectă.

Ea a fost observată pentru prima dată în Portugalia în 2018 şi de atunci s-a înregistrat o “creştere exponenţială”, pentru că încearcă să intre în case pentru a hiberna, dar nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel