Israelul, îngrijorat de legăturile militare dintre Iran şi Rusia
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Israel: Deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile legislative
Israel: Deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile legislative
Premierul israelian, Yair Lapid, s-a declarat joi, în cursul unei convorbiri cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, 'profund îngrijorat' de legăturile militare dintre Iran şi Rusia, notează AFP. 

Cu prilejul acestei discuţii telefonice, Yair Lapid a fost 'informat despre cele mai recente evoluţii din războiul din Ucraina şi a subliniat că Israelul este alături de poporul ucrainean', potrivit unui comunicat al biroului său. Premierul israelian a subliniat, de asemenea, 'îngrijorarea sa profundă cu privire la legăturile militare dintre Iran şi Rusia', a adăugat textul.

Potrivit unui responsabil israelian sub protecţia anonimatului, Yair Lapid a făcut aluzie la transferul de drone iraniene în Rusia. Uniunea Europeană a anunţat că a adunat 'probe' care demonstrează că dronele utilizate de Rusia în războiul său din Ucraina au fost furnizate de Iran şi a impus sancţiuni împotriva unor persoane şi unei entităţi iraniene.

Miercuri, la ONU, Rusia şi Iranul au dezminţit cu fermitate orice furnizare de către Teheran a unor drone armate Moscovei în războiul din Ucraina. În aceeaşi zi, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat că Israelul nu va furniza arme Ucrainei, după un avertisment din partea Moscovei împotriva furnizării de arme israeliene Kievului.

'Politica noastră faţă de Ucraina nu se va schimba. Vom continua să sprijinim Occidentul şi să fim alături de el, dar nu vom furniza Ucrainei niciun sistem de armament', a spus Benny Gantz. În trecut, Ucraina a cerut Israelului să-l sprijine împotriva Rusiei, însă Israelul şi Moscova întreţin strânse relaţii.

Autorităţile israeliene şi-au limitat până în prezent cooperarea cu Ucraina la ajutor umanitar şi livrări de materiale neletale pentru a-şi proteja relaţia cu Moscova. Israelul a devenit, de asemenea, un refugiu pentru detractorii Kremlinului şi chiar şi ruşi celebri s-au mutat acolo de când a început invazia rusă a Ucrainei, pe 24 februarie. 

Citește și - UE sancționează Iranul pentru că a furnizat drone rușilor

Undă verde din partea celor 27 de state membre pentru adoptarea de măsuri restrictive împotriva a trei persoane și a companiei iraniene acuzată că a furnizat arme Rusiei. 

La doar 3 zile de la sancțiunile pentru suprimarea protestelor antivoal, Uniunea Europeană dă undă verde noilor măsuri restrictive împotriva Iranului, de data aceasta pentru dronele pe care Teheranul le-ar fi furnizat Rusiei și care au fost folosite pentru a lovi populația în Ucraina. 

”Statele membre UE au decis să înghețe bunurile a trei persoane și a unei entități responsabile cu livrarea dronelor” la Moscova, a anunțat Consiliul UE. ”Luăm măsuri rapide împotriva Iranului care sprijină războiul Rusiei în Ucraina și salut decizia Consiliului de a adopta măsuri restrictive în timp record împotriva celor din Iran care oferă sprijin militar Rusiei”, a adăugat președintele Charles Michel.

Potrivit AFP, sancțiunile vor viza în mod specific compania iraniană Shahed Aviation Industries, legată de puternicele Gărzi Revoluționare, și trei ofițeri militari, inclusiv generalul Mohammed Hossein Bagheri, șeful de stat major al forțelor armate iraniene. UE evaluează, de asemenea, poziția altor patru entități iraniene ”care au apărut deja pe o listă anterioară de sancțiuni”, spune Consiliul.

La începutul acestei săptămâni, UE extinsese lista personalităților și entităților iraniene supuse măsurilor restrictive, inclusiv, printre altele, Poliția de Moralitate a Iranului și două dintre figurile sale cheie, considerate a fi responsabile pentru moartea lui Mahsa Amini, tânăra care a murit după ce a fost oprit de unii agenți pentru că a purtat incorect voalul. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel