Israelul dorește un control nelimitat asupra securității din Gaza în planul post-război
Israelul dorește un control nelimitat asupra securității și afacerilor civile din Fâșia Gaza, potrivit unui plan post-război mult așteptat, elaborat de Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian a prezentat joi seara documentul de două pagini cabinetului său de securitate pentru a fi aprobat.
Dar a fost respins rapid de liderii palestinieni și contrazice viziunea Washingtonului pentru Gaza.
Diviziunile cu privire la viitorul Gaza au dus la creșterea tensiunilor publice între Israel și Statele Unite, cel mai apropiat aliat al său.
Administrația Biden urmărește o eventuală guvernare palestiniană în Gaza și în Cisiordania ocupată de Israel, ca un precursor a unei soluții cu două state - un rezultat la care se opun cu vehemență Netanyahu și guvernul său de dreapta.
Planul lui Netanyahu prevede ca palestinienii din Gaza, aleși cu grijă, să administreze teritoriul.
Între timp, eforturile de încetare a focului au părut să câștige teren, mediatorii urmând să prezinte o nouă propunere în cadrul unei reuniuni la nivel înalt care va avea loc în acest weekend la Paris.
Statele Unite, Egiptul și Qatar se luptă de săptămâni întregi pentru a ajunge la un acord care ar putea opri ofensiva devastatoare a Israelului în Gaza, declanșată de masacrul Hamas din 7 octombrie, soldat cu aproximativ 1 200 de morți și cu luarea de ostatici a altor 250 de persoane.
Operațiunea militară a ucis peste 29.500 de palestinieni, iar aproape 70.000 de persoane au fost rănite, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.
Planul lui Netanyahu, deși lipsit de precizări, este prima încercare israeliană pentru o viziune oficială post-război
Planul lui Netanyahu, deși lipsit de precizări, este prima încercare israeliană pentru o viziune oficială post-război.
Acesta a reiterat hotărârea Israelului de a zdrobi Hamas, grup militant care a invadat Fâșia Gaza în 2007.
Sondajele de opinie au indicat că majoritatea palestinienilor nu sprijină Hamas, dar aceasta are rădăcini adânci în societatea palestiniană.
Criticii, inclusiv unii din Israel, spun că obiectivul de eliminare a grupului este irealizabil.
Planul lui Netanyahu prevede libertatea de acțiune a armatei israeliene în Gaza demilitarizată după război, pentru a face față oricărei amenințări la adresa securității.
De asemenea, ar urma să stabilească o zonă tampon în interiorul Gaza, ceea ce va provoca probabil obiecții din partea SUA.
Planul prevede ca Gaza să fie guvernată de oficiali locali care, potrivit acestuia, "nu vor fi identificați cu țări sau entități care sprijină terorismul și nu vor primi plăți de la acestea".
Nu este clar dacă unii palestinieni ar fi de acord cu astfel de roluri.
În ultimele decenii, Israelul a încercat în mod repetat să înființeze organisme de guvernare palestiniene locale, alese cu grijă, dar a eșuat.
Autoritatea Palestiniană, care administrează unele zone din Cisiordania ocupată de Israel, a denunțat planul lui Netanyahu ca fiind "colonialist și rasist", afirmând că ar echivala cu reocuparea israeliană a Fâșiei Gaza.
Israelul și-a retras soldații și coloniștii din Gaza în 2005, dar a păstrat controlul asupra accesului în teritoriu.
Casa Albă dorește ca o autoritate palestiniană reformată să guverneze atât Gaza, cât și Cisiordania, ca un pas spre crearea unui stat palestinian.
Statele Unite au încercat să reducă nemulțumirea lui Netanyahu, oferind perspectiva normalizării relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, o putere arabă, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News