Israelul confirmă intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu Jihadul Islamic negociat de Egipt. Au urmat raiduri şi sirene de avertizare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Israelul confirmă intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu Jihadul Islamic negociat de Egipt. Au urmat raiduri şi sirene de avertizare- Foto Pexels
Israelul confirmă intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu Jihadul Islamic negociat de Egipt. Au urmat raiduri şi sirene de avertizare- Foto Pexels
Israelul a confirmat duminică intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu gruparea palestiniană Jihadul Islamic la ora locală 23:30 (20:30 GMT), în a treia zi a ostilităţilor soldate cu zeci de morţi în Fâşia Gaza, transmite AFP.

Biroul premierului Yair Lapid a declarat că 'poate confirma că încetarea focului va intra în vigoare în această seară, la 23:30'.

'Dacă încetarea focului este încălcată, statul Israel îşi rezervă dreptul de a răspunde ferm'

'Dacă încetarea focului este încălcată, statul Israel îşi rezervă dreptul de a răspunde ferm', a adăugat prim-ministrul israelian într-un comunicat în care mulţumeşte Egiptului pentru eforturile de a media criza.

Anterior, un oficial al serviciului egiptean de securitate declarase, sub protecţia anonimatului, că 'Egiptul face apel la toate părţile pentru o încetare a focului începând de duminică, ora 23:30, ora locală' în Fâşia Gaza, între Israel şi gruparea armată palestiniană Jihadul Islamic.

Imediat după, Jihadul Islamic a informat, într-un comunicat, că va 'înceta ostilităţile' din acel moment, în conformitate cu apelul egiptean, dar 'a subliniat dreptul său de a răspunde oricărei (noi) agresiuni' israeliene. 

Raiduri în Gaza şi sirene de avertizare în sudul Israelului după intrarea în vigoare a armistiţiului

Sirenele de avertizare au sunat duminică seara în localităţile din sudul Israelului din apropierea Fâşiei Gaza, în pofida unui acord de armistiţiu cu Jihadul Islamic palestinian intrat în vigoare cu puţin timp înainte, transmite AFP.

'Sirenele au sunat în sectorul adiacent Fâşiei Gaza', a informat armata israeliană într-un scurt comunicat.

Anterior, armata israeliană a anunţat că a efectuat lovituri asupra poziţiilor Jihadului Islamic din Gaza, la câteva minute după intrarea în vigoare, la 20:30 GMT, a armistiţiului negociat de Egipt.

'Ca răspuns la rachetele lansate în teritoriul israelian, armata loveşte în prezent un număr mare de ţinte aparţinând organizaţiei teroriste Jihadul Islamic în Fâşia Gaza', a spus armata israeliană într-un comunicat transmis la 20:33 GMT, scrie Agerpres.

BBC: Liderii internaţionali salută armistiţiul dintre Israel şi militanţii palestinieni şi cer părţilor să respecte încetarea focului

- Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat anunţul unui armistiţiu între Israel şi militanţii palestinieni. Armistiţiul a fost mediat de Egipt şi a pus capăt celor trei zile de ostilităţi.

Preşedintele Biden a cerut tuturor părţilor să respecte încetarea focului. Oficialii din sănătate palestinieni afirmă că mai mult de 40 de civili au fost ucişi de vineri, împreună cu şapte luptători ai Jihadului Islamic, inclusiv doi lideri superiori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel