Data publicării:

Israelul confirmă eliminarea unor lideri succesori ai Hezbollah în urma raidurilor aeriene

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat marți că două figuri proeminente din cadrul Hezbollah, urmașii liderului ucis Hassan Nasrallah, au fost eliminate în urma raidurilor aeriene israeliene, în timp ce armata israeliană a intensificat ofensiva împotriva grupării susținute de Iran, desfășurând a patra divizie militară în sudul Libanului, informează Reuters.

Citește și: EXCLUSIV Realitatea crudă din Israel, la un an de la atacul Hamas. Cu ce se confruntă, de fapt, cetățenii, pe lângă ororile războiului

Netanyahu a făcut declarațiile într-o înregistrare video difuzată de biroul său la câteva ore după ce adjunctul liderului Hezbollah a sugerat posibilitatea unei încetări a focului negociate. „Am degradat capacitățile Hezbollah. Am eliminat mii de teroriști, inclusiv pe Nasrallah însuși, pe succesorul lui Nasrallah și pe succesorul succesorului acestuia”, a afirmat Netanyahu, fără a preciza numele celor doi lideri recent eliminați.

Marți dimineață, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Hashem Safieddine, cel care urma să-l succede pe Nasrallah, a fost probabil „eliminat”. Safieddine nu a mai fost văzut în public de la un raid aerian desfășurat săptămâna trecută, în cadrul unei ofensive israeliene intensificate după un an de confruntări la granița dintre Israel și Liban. Hezbollah a susținut activitățile militanților palestinieni din Gaza, ceea ce a escaladat tensiunile în ultimele săptămâni.

Tensiunile regionale, reaprinse după un atac al grupării palestiniene Hamas din Gaza asupra sudului Israelului, au escaladat rapid. La 1 octombrie, Iranul, care sprijină atât Hezbollah, cât și Hamas, a lansat rachete asupra Israelului și a avertizat marți că va riposta la orice atac israelian asupra infrastructurii sale. Puterile occidentale încearcă să găsească o soluție diplomatică pentru a preveni o extindere a conflictului în regiunea producătoare de petrol.

Te-ar mai putea interesa și: Povestea israelianului care a reușit de trei ori să scape din mâinile teroriștilor Hamas. Levi Yeruchom: Mi-am făcut patul ca să creadă că nu sunt în casă - VIDEO

Armata israeliană a anunțat desfășurarea Diviziei 146 în sudul Libanului, prima divizie de rezervă care traversează granița și care își extinde operațiunile împotriva Hezbollah din sud-estul Libanului până în sud-vest. Deși nu s-a specificat numărul exact de soldați, armata confirmase anterior că alte trei divizii se află deja în Liban. Declarațiile militare subliniază că desfășurările se concentrează pe operațiuni limitate, de tip „incursiuni țintite”.

Pe parcursul nopții, Israelul a continuat bombardamentele asupra suburbiei sudice a Beirutului, cartierul general al Hezbollah. Armata israeliană a anunțat eliminarea lui Suhail Hussein Husseini, un oficial responsabil de bugetul și logistica miliției iraniene.

În nordul Israelului, în apropiere de granița cu Libanul, au fost semnalate alarme regulate pe parcursul zilei de marți, autoritățile confirmând lansarea a aproape 200 de rachete de către Hezbollah. Printre ținte s-a numărat și orașul-port Haifa, unde au fost raportate avarii. Armata israeliană a distrus lansatoarele de rachete care au vizat Haifa.

Conflictul a dus la moartea a peste 1.000 de persoane în Liban în ultimele două săptămâni și a provocat fuga a peste un milion de persoane. Obiectivul declarat al Israelului este de a asigura securitatea în nordul țării și de a permite întoarcerea locuitorilor strămutați din zonele vizate de rachetele Hezbollah.

Hashem Safieddine, considerat următorul în linie pentru a prelua conducerea Hezbollah după Nasrallah, a fost una dintre țintele principale ale Israelului. Într-o declarație televizată, adjunctul liderului Hezbollah, Naim Qassem, a sugerat că ar putea sprijini încetarea ostilităților, renunțând pentru prima dată la condiția de a pune capăt conflictului din Gaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel