Data publicării:

Israelul afirmă că a ucis 8.000 de luptători Hamas numai în nordul Fâșiei Gaza - în timp ce Blinken avertizează împotriva unei escaladări

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Israelul susține că a ucis 8.000 de luptători Hamas numai în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce SUA avertizează că eșecul de a împiedica extinderea conflictului în Orientul Mijlociu ar duce la un "ciclu nesfârșit de violență".

Contraamiralul Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), a declarat că trupele israeliene au terminat de dezmembrat "cadrul militar" al Hamas în nordul Fâșiei Gaza.

El a spus că armata a confiscat, de asemenea, zeci de mii de arme în acea zonă și milioane de documente și a adăugat: "Acum ne concentrăm pe dezmembrarea Hamas în centrul și sudul Fâșiei".

Dar Antony Blinken, secretarul de stat american, a susținut că "mult prea mulți" palestinieni au fost uciși - "în special copii" - în timpul conflictului de până acum.

El a vorbit în a doua zi a unui turneu urgent în regiune, menit să abordeze tensiunile crescânde și să evite riscul extinderii conflictului.

Vorbind cu reporterii pe insula grecească Creta, după ce s-a întâlnit cu liderii turci și greci, Blinken a declarat că așteaptă ca țările să facă tot ce pot pentru "a nu asista la o escaladare".

Secretarul de stat american a declarat că este în interesul practic al tuturor națiunilor să limiteze luptele și că, dacă nu se va reuși acest lucru, se va ajunge la "un ciclu nesfârșit de violență... și la vieți nesigure și conflictuale pentru oamenii din regiune".

"Vrem să ne asigurăm că țările care au această părere își folosesc, de asemenea, legăturile, influența și relațiile cu unii dintre actorii care ar putea fi implicați pentru a ține lucrurile sub control, pentru a ne asigura că nu asistăm la răspândirea conflictului", a spus el.

Blinken a mai adăugat că SUA colaborează cu aliații săi pentru a vedea ce se poate face pentru a proteja civilii din Gaza în timp ce campania militară a Israelului continuă, adăugând că Israelul "nu dorește o escaladare", dar că trebuie să se apere.

Blinken va vizita, de asemenea, Iordania, înainte de a merge în alte state arabe, în Israel și în Cisiordania ocupată

Vineri, Blinken și-a început turneul în Orientul Mijlociu în Turcia și a discutat cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu ministrul de externe Hakan Fidan.

Înaltul oficial american a declarat, după întâlnire, că Turcia este pregătită să își folosească relațiile cu "actorii importanți" pentru a detensiona conflictele care decurg din situația din Gaza.

Blinken va vizita, de asemenea, Iordania, înainte de a merge în alte state arabe, în Israel și în Cisiordania ocupată.

Israelul continuă să bombardeze Gaza ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, în timpul căruia, potrivit Israelului, 1 200 de persoane au fost ucise și 240 de ostatici au fost luați înapoi în Gaza.

Israelul consideră că au mai rămas 129 de ostatici, în timp ce Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că răspunsul israelian la 7 octombrie a ucis peste 22.700 de palestinieni.

O mare parte din Gaza a fost devastată, iar șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffith, a avertizat vineri că a devenit un loc al "morții și disperării".

Protestele pro-palestiniene au continuat în întreaga lume, iar sâmbătă, demonstranții au organizat un sit-in pe podul Westminster din Londra, unde au fost efectuate mai multe arestări.

Tensiuni în creștere la granița cu Libanul

Israelul a schimbat focuri de armă cu Hezbollah, organizație teroristă din Liban, într-una dintre cele mai grele zile de lupte transfrontaliere din ultimele săptămâni.

Sâmbătă dimineața, Hezbollah a afirmat că a tras 62 de rachete asupra unui post de observare cheie israelian ca "răspuns preliminar" la asasinarea viceliderului Hamas.

Sirenele au răsunat în nordul Israelului, iar armata sa a declarat că "au fost identificate aproximativ 40 de lansări din Liban spre zona Meron din nordul Israelului", deși nu există rapoarte privind victime sau pagube.

În cursul zilei de sâmbătă, organizația libaneză Jama'a Islamiya a declarat că a lansat, de asemenea, două rafale de rachete asupra orașului Kiryat Shmona din nordul Israelului, în cea de-a treia operațiune revendicată de gruparea musulmană sunnită de la începutul conflictului.

După ce s-a întâlnit cu ministrul libanez de externe la Beirut, înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că asistă la o "intensificare îngrijorătoare" a focurilor de armă peste granița dintre Israel și Liban.

"Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise, războiul nu este singura opțiune - este cea mai proastă opțiune", a spus el, adăugând că este important ca Libanul să nu fie prins în conflictul din Gaza.

Hezbollah a declarat că moartea lui Saleh al Aroui - un fondator al aripii militare a Hamas care a fost ucis marți într-un atac israelian cu dronă într-o suburbie a Beirutului - nu va rămâne fără răspuns.

Analiștii consideră că atacul cu dronă al Israelului ar putea fi un mesaj pentru aliatul Hamas, Hezbollah, că nici măcar principalul său bastion din Dahiyeh nu este în afara razei de acțiune a Israelului.

Iranul avertizează "inamicul" să "stea departe"

Între timp, pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la rutele maritime cheie pe care aliații Iranului au atacat nave, comandantul Gărzilor Revoluționare ale Iranului a promis sâmbătă să ajungă la "inamicul" căruia îi sunt amenințate interesele.

Comandantul Gărzilor, Hossein Salami, nu a numit un inamic specific în discursul său, dar 22 de națiuni - inclusiv Marea Britanie - au fost de acord să se alăture unei coaliții conduse de SUA pentru a proteja rutele comerciale din Marea Roșie.

"Trebuie să ne apărăm interesele naționale oriunde s-ar extinde", a declarat Salami într-un discurs televizat.

"Va fi dăunător pentru inamic. Ar trebui să stea departe de această zonă."

De când conflictul a făcut ca rutele din Marea Roșie să devină mai periculoase, multe companii de transport maritim au trecut la ruta mai lungă și mai costisitoare din jurul Capului Bunei Speranțe din Africa, conform Sky News.

CITEȘTE ȘI: 

Armata Israeliană: Am încheiat dezmembrarea structurii militare a Hamas din nordul Fâşiei Gaza

Liderul Hamas îi cere lui Blinken să acţioneze pentru "încheierea" ofensivei israeliene în Gaza

Antony Blinken, secretarul american de stat, turneu diplomatic în Turcia și în regiune pentru soarta războiului din Gaza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel