Data publicării:
Israel a livrat căşti şi veste de protecţie pentru servicii de urgenţă şi organizaţii civile din Ucraina
Statul Israel a livrat 2.000 căşti şi 500 veste de protecţie pentru servicii de urgenţă şi organizaţii civile din Ucraina, a informat miercuri Ministerul Apărării, potrivit Reuters.
Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat luna trecută că va autoriza livrarea de veste şi căşti de protecţie, semnalând o schimbare de poziţie a Israelului în ce priveşte furnizarea de astfel de echipamente, în urma unei solicitări din partea Ucrainei.
Mediator în criza dintre Ucraina şi Rusia, Israelul a condamnat invazia rusă, dar s-a limitat la acordarea de ajutor umanitar pentru a nu-şi tensiona relaţiile cu Moscova, un actor major în Siria, unde Israelul coordonează lovituri împotriva desfăşurărilor iraniene. Kievul şi-a exprimat anterior frustrarea faţă de refuzul Israelului de a-i furniza ceea ce el consideră a fi ajutor defensiv împotriva Rusiei, scrie Agerpres.
Citește și - România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție
Autoritățile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenție în procedurile inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), anunță MAE.
Acest demers al României de a interveni în procesul menționat are loc la solicitarea expresă a părții ucrainene, transmisă de ministrul afacerilor externe ucrainean Dmytro Kuleba omologului român Bogdan Aurescu cu ocazia vizitei pe care ministrul ucrainean a efectuat-o la București, la 22 aprilie 2022.
În contextul acestor proceduri, România se va coordona cu alte state like minded care au luat o decizie similară și va colabora strâns cu reprezentanții Ucrainei implicați în procedurile din fața CIJ.
Decizia autorităților române a fost comunicată de ministrul Bogdan Aurescu colegilor europeni și omologului ucrainean, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Europene, care s-a desfășurat la Bruxelles, la 16 mai 2022, ca expresie a susținerii constante și principiale a autorităților de la București pentru cauza Ucrainei.
Decizia României reflectă, o dată în plus, poziția constantă a țării noastre în favoarea valorificării instrumentelor și instituțiilor de drept internațional în sprijinul menținerii și restabilirii păcii și securității internaționale, precum și încrederea necondiționată în rolul fundamental al CIJ ca promotor al justiției internaționale, notează MAE. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News