Israelul a lansat noi raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Israelul a lansat noi raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Israelul a lansat noi raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
În această dimineață, Israelul a lansat noi raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza.

Israelul a lansat raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza, după ce grupurile palestiniene din enclava asediată au trimis baloane incendiare în sudul Israelului. Raidurile de la începutul zilei de miercuri au marcat prima izbucnire între cele două părți de la bombardamentul israelian de 11 zile asupra Fâșiei Gaza și au avut loc la o zi după un marș în Ierusalimul de Est al naționaliștilor evrei care au stârnit furia palestinienilor.

Armata israeliană a declarat că aeronavele sale au atacat pozițiile Hamas în orașul Gaza și în orașul sudic Khan Younis și au declarat că sunt „gata pentru toate scenariile, inclusiv noi lupte în fața actelor teroriste continue care provin din Gaza”.

Potrivit militarilor, raidurile au venit ca răspuns la lansarea baloanelor, care au provocat 20 de flăcări pe câmpuri deschise în comunitățile din apropierea graniței cu Gaza. Totodată, un purtător de cuvânt al Hamas, care a confirmat atacurile israeliene, a declarat agenției de știri Reuters că palestinienii vor continua să își urmeze „rezistența curajoasă și să-și apere drepturile și locurile sacre” din Ierusalim, precizează AlJazeera.

Armistițiu încheiat între cele două părți

Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat pe 20 mai că au aprobat un acord de încetare a focului care vizează încetarea a peste zece zile de confruntări violente israeliano-palestiniene, relatează AFP.

Cabinetul (de securitate) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor responsabililor din domeniul securităţii (...) de a aproba iniţiativa egipteană de încetare a focului bilateral şi fără condiţii, se arată într-un comunicat al autorităţilor israeliene. În Fâşia Gaza, Hamas a confirmat intrarea în vigoare a acestui acord de încetare a focului vineri, la ora locală 02.00 (joi, 23:00 GMT).

Palestinienii au sărbătorit evenimentul pe străzi

După intrarea în vigoare a armistiţiului, palestinienii au sărbătorit evenimentul pe străzile din centrul oraşului Gaza, dar şi în oraşe din Cisiordania ocupată, în timp ce armata israeliană nu a menţionat nicio nouă alertă privind vreun atac cu rachete dinspre enclava palestiniană, scrie Agerpres.

Amintim faptul că Israel a aprobat încetarea focului cu Hamas în Gaza, relatează AFP, citat de Agerpres. Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic confirmă acordul de încetare a focului în Gaza, relatează joi AFP.

Tensiunile dintre gruparea islamistă și statul Israel au început după ce mai multe familii palestiniene urmau să fie mutate din locuințele lor, dar și după ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană, de la moscheea Al-Aqsa. Conflictul armat a izbucnit pe 10 mai. 

Hamas şi armata israeliană erau angajate de luni în tiruri cu rachete dinspre şi către enclava palestiniană. Armata israeliană a lovit circa 150 de ţinte în cursul nopţii de 15 spre 16 mai, potrivit informaţiilor publicate duminică de Jerusalem Post, relatează dpa (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel