UPDATE: Jihadul islamic confirmă armistițiul cu Israelul
Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Publicat pe: 07 aug 2022, 17:15
WhatsApp
Israelul a acceptat armistițiul propus de Egipt în Fâșia Gaza.

Update: Gruparea radicală Jihadul islamic palestinian a confirmat duminică încheierea unui armistiţiu cu Israelul cu medierea Egiptului, informează AFP.

"Cu puţin timp în urmă s-a găsit o formulă pentru anunţul egiptean privind un acord de încetare a focului, care se referă mai ales la angajamentul Egiptului de a lucra în favoarea eliberării a doi deţinuţi", a precizat într-un comunicat Mohammed Al-Hindi, liderul aripii politice a mişcării.

Cei doi sunt Bassem Saadi şi Khaled Awawdeh, arestarea primului, lunea trecută, în Cisiordania fiind la originea actualei escaladări a violenţelor.

Mai devreme duminică surse de securitate egiptene citate de Reuters şi AFP au indicat că Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul Islamic

De la începutul operaţiunii, vineri, Israelul a asigurat că vizează strict poziţii ale Jihadului Islamic, raportând eliminarea mai multor combatanţi ai acestei grupări. Jihadul islamic a replicat cu tiruri de rachete.

Începând de vineri, 43 de palestinieni au murit în raiduri israeliene, inclusiv 15 copii, conform celui mai recent comunicat al Ministerului sănătăţii din Gaza citat duminică de AFP.

Știrea inițială

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul Islamic, au indicat duminică surse de securitate egiptene citate de Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. Un oficial palestinian a menţionat pentru Reuters că încetarea focului ar urma să intre în vigoare duminică la ora 20.00 (19.00 GMT).

Ce s-a întâmplat între cele două țăriNoua escaladare a confruntărilor între Israel şi Jihadul islamic, cea mai gravă de la războiul-fulger de anul trecut, s-a soldat cu moartea a 31 de palestinieni, inclusiv şase copii, începând de vineri, potrivit France Presse, care citează Ministerul sănătăţii din Gaza.

De la începutul operaţiunii sale vineri, Israelul a asigurat că vizează strict poziţii ale Jihadului Islamic, raportând eliminarea a 15 combatanţi ai acestei grupări, potrivit armatei israeliene. Forţele israeliene au anunţat de asemenea arestarea în două zile a circa 40 de membri ai grupării respective în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de statul israelian, conform AFP.

Scutul antirachetă israelian a apărat țaraCa represalii la raidurile asupra Fâşiei Gaza, gruparea palestiniană a lansat zeci de rachete asupra teritoriului israelian, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă israelian. Doi israelieni au fost răniţi uşor de schije, potrivit serviciilor de intervenţie rapidă.

Aceasta este cea mai gravă escaladare a violenţelor dintre statul israelian şi grupările armate din Gaza de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morţi în 11 zile de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.

Statul israelian a instituit din 2007 o blocadă împotriva Fâşiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamiştii din Hamas.

G Ad:

Israelul spune că a neutralizat liderii Jihadului Islamic

Armata israeliană a asigurat sâmbătă seara că i-a neutralizat pe liderii 'militari' ai grupării Jihadul Islamic din Fâşia Gaza în timpul operaţiunilor care, potrivit autorităţilor enclavei palestiniene, au făcut peste 20 de morţi, inclusiv copii, informează duminică AFP.

Potrivit unor informaţii actualizate, furnizate de ministerul sănătăţii din Gaza, 24 de persoane, inclusiv şase copii, au murit de vineri în atacurile israeliene în care au fost rănite 215 persoane, bilanţ contrazis de autorităţile israeliene.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute luni, într-o sesiune cu uşile închise, la New York, despre atacurile aeriene ale Israelului asupra Fâşiei Gaza, conform dpa.

Consiliul de Securitate a acceptat să abordeze subiectul în urma solicitărilor formulate sâmbătă de Emiratele Arabe Unite, Irlanda, Franţa, Norvegia şi China, potrivit unor surse diplomatice.

Forţele israeliene au lansat vineri operaţiunea 'Zori de zi', o serie de atacuri aeriene care au vizat Fâşia Gaza şi care au dus la uciderea, printre alţii, a lui Taisir al-Jabari, un lider important al grupării militante Jihadul Islamic palestinian.

Militanţii palestinieni au tras peste 400 de rachete înspre Israel. Majoritatea lor au fost interceptate şi nu sunt informaţii despre existenţa unor victime grave, potrivit informaţiilor furnizate de serviciul de ambulanţă israelian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro