Data actualizării:
Data publicării:

Israel vs. Hezbollah. Intervenție terestră împotriva teroriștilor din Liban / Update: Turcia, apel diplomatic la detensionare / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Armata israeliană a confirmat, luni seară, că trupele sale au început o „operațiune la sol țintită” în sudul Libanului.

Update 6:

Armata israeliană le-a spus oamenilor din peste 20 de orașe din sudul Libanului să se evacueze imediat, spunând că „IDF nu vrea să vă facă rău”.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt Avichay Adraee a avertizat că oricine se află în apropierea membrilor sau echipamentelor Hezbollah își va pune viața în pericol.

„Orice casă folosită de Hezbollah pentru nevoile sale militare este de așteptat să fie vizată”, a spus el.

Locuitorilor li s-a spus să se îndrepte la nord de râul Awali pentru a evita orice pericol.

Anterior, forțele israeliene au emis un avertisment pentru oamenii din sudul Libanului din cauza „luptelor grele” din zonă.

Oamenii au fost îndemnați să nu își mute vehiculele din zona de nord în zona de sud a râului Litani.

Update 5:

Ministerul de Externe al Turciei a cerut ca atacul Israelului asupra Libanului „să se încheie imediat”.

Acesta a spus că operațiunea a fost o „tentativă de invazie ilegală” care a încălcat integritatea teritorială a țării și a avertizat că este posibil să „cedeze teren extremiștilor”.

„Acest atac trebuie să se încheie imediat, iar trupele israeliene trebuie să se retragă de pe teritoriul libanez”, se arată în comunicat.

„Acest atac vizează securitatea și stabilitatea regiunii și nu numai. Această încercare periculoasă de invazie este probabil să declanșeze un nou val de migrație și să cedeze teren extremiștilor din întreaga lume”, mai precizează MAE turc.

De asemenea, instituția a cerut Consiliului de Securitate al ONU să „facă ceea ce este necesar”, în conformitate cu dreptul internațional.

Update 4:

Posturile militare israeliene au fost vizate cu drone, au transmis rebelii Houthi din Yemen.

Într-un discurs televizat, purtătorul de cuvânt al grupului militar, Yahya Saree, a declarat că forțele sale au vizat posturi din Tel Aviv și Eilat.

Aceasta vine după ce gruparea militantă susținută de Iran a amenințat ieri că va lansa „operațiuni militare în creștere” care vizează Israelul, după ce a doborât o dronă americană care zbura deasupra țării.

Houthii au lansat atacuri asupra Israelului ca răzbunare la războiul împotriva Hamas din Gaza.

Update 3: Libanul se confruntă cu "una dintre cele mai periculoase faze din istoria sa", spune premierul

Libanul se confruntă cu "una dintre cele mai periculoase faze din istoria sa", a avertizat marţi premierul libanez Najib Mikati, cerând Naţiunilor Unite să acorde ajutor celor aproape "un milion" de persoane strămutate în urma atacurilor israeliene asupra ţării, relatează AFP.

"Aproximativ un milion de persoane din populaţia noastră au fost strămutate din cauza războiului devastator al Israelului în Liban. Lansăm un apel urgent pentru mai mult ajutor pentru civilii strămutaţi", a declarat Mikati, citat de presa libaneză.

Agenţiile ONU au lansat marţi un apel la strângere de fonduri de peste 400 de milioane de dolari ajutor urgent pentru sutele de mii de persoane strămutate în urma atacurilor israeliene în Liban, conform unui comunicat publicat în urma unei întâlniri cu premierul Mikati la Beirut.

"Premierul Najib Mikati şi coordonatorul afacerilor umanitare pentru Liban, Imran Riza, au lansat un apel de urgenţă (pentru strângerea de fonduri) în valoare de 426 de milioane de dolari pentru a mobiliza resurse urgente pentru civilii afectaţi de escaladarea conflictului care a condus la o criză umanitară în Liban", se arată în comunicat.

Update 2:

O navă din Marea Roșie a fost vizată de un presupus atac houthi în această dimineață, scrie Sky News.

Incidentul vine după ce gruparea militantă yemenită susținută de Iran a amenințat ieri că va lansa „operațiuni militare în creștere” care vizează Israelul, după ce a doborât o dronă militară americană care zbura deasupra țării.

Atacul din această dimineață a avut loc în largul orașului-port Hodeida din Yemen, care a devenit un câmp de luptă pentru nave de când Houthii și-au început campania de atacuri.

Un căpitan de navă a raportat că nava a fost lovită de o rachetă de suprafață fără echipaj, potrivit Centrului de operațiuni comerciale maritime din Regatul Unit al armatei britanice (UKMTO).

Update:

Hezbollah a spus că a vizat trupele israeliene cu foc de artilerie într-un oraș din apropierea graniței Israel-Liban.

Gruparea militantă libaneză a declarat că a atacat forțele din Metula.

Răspunsul Hezbollah venit după ce armata israeliană a declarat că a început o operațiune la sol în Liban noaptea trecută.

Hezbollah nu a făcut nicio mențiune despre anunțul Israelului în declarația sa.

Aseară, grupul a spus că a vizat mișcările trupelor israeliene dincolo de orașele de graniță libaneze.

Mai multe proiectile au fost identificate în două orașe din nordul Israelului, a declarat armata țării.

Forțele de Apărare Israelului au spus că au fost zărite trecând din Liban către Metula și Avivim, iar unii dintre ei au fost interceptați.

Știrea inițială:

Forțele de Apărare Israelului au declarat că au început „raiduri localizate și țintite” împotriva țintelor Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului, potrivit Sky News.

„Aceste ținte sunt situate în satele din apropierea graniței și reprezintă o amenințare imediată pentru comunitățile israeliene din nordul Israelului”, a adăugat acesta.

Acesta a adăugat că operațiunea va continua „conform evaluării situației și în paralel cu luptele din Gaza și din alte arene”.

Mai multe explozii, fum și lumini au fost văzute, de asemenea, venind din direcția satului libanez Aadaysit Marjaayoun, a mai notat CNN.

În paralel, ofensiva Israelului în sudul Libanului a fost discutată de secretarul american al apărării Lloyd Austin și de ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, potrivit Departamentului de Apărare al SUA.

„Ei au convenit asupra necesității demontării infrastructurii de atac de-a lungul graniței pentru a se asigura că Hezbollah-ul libanez nu poate conduce atacuri în stilul zilei de 7 octombrie asupra comunităților din nordul Israelului”, a spus departamentul într-un comunicat.

Austin a reafirmat că este necesară o rezoluție diplomatică pentru a se asigura că civilii se pot întoarce în siguranță la casele lor de pe ambele părți ale graniței, potrivit departamentului.

Cel puțin 95 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene de ieri, adăugându-se la un număr de morți de peste 1.000 de săptămâna trecută. Un milion de persoane din Liban au fost strămutate. Ca urmare a atacului israelian, armata libaneză a evacuat punctele de observație de la granița de sud cu Israelul și s-a mutat în cazărmi în pregătirea ofensivei terestre, a declarat pentru CNN o sursă de securitate.

Tot în cursul nopții de luni spre marți, apărarea antiaeriană siriană a interceptat „ținte ostile” deasupra capitalei Damasc, după ce a fost auzită o explozie, potrivit presei de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel