Israel va oferi 1 milion de doze de vaccin pentru Palestina în schimbul unui lot nou
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / Israel va oferi 1 milion de vaccinuri pentru Palestina în schimbul unui lot nou
Pexels / Israel va oferi 1 milion de vaccinuri pentru Palestina în schimbul unui lot nou
Peste un milion de doze de vaccin vor ajunge în Palestina, oferite de Israel. 

Israel a anunțat că are în plan livrarea unui număr substanțial de vaccinuri pentru Autoritatea Palestiniană. Informația venită de la Guvernul țării menționează că vor fi trimise cel puțin un milion de doze, scrie CNN

În comunicatul oficial este menționat faptul că între un milion și 1,4 milioane de doze vor expira în curând, iar în momentul de față reprezintă un surplus pentru stocul țării. Nu este totuși specificat cât timp au la dispoziție palestinienii pentru a le folosi până la momentul expirării. 

Ca parte a aranjamentului, o parte din vaccinul destinat Autorității Palestiniene pentru sfârșitul anului va fi livrat către Israel. Țara a primit nenumărate laude pentru campania de vaccinare de succes, imunizând o mare parte din populația vizată. Israel are în prezent 9 milioane de cetățeni. Pe măsura laudelor au fost criticile, deoarece țara a omis să aloce vaccin pentru palestinienii care locuiesc în Fâșia Gaza și Bancul de Vest. 

Israelienii au argumentat faptul că Acordul de la Oslo semnat de liderii lor în 1990 îi eliberează de orice obligație de a asigura vaccin pentru Palestina. 

10 mai

Conform The Guardian, totul a început pe 10 mai, după ce conflictele dintre polițiști și palestinienii de la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim au rezultat în sute de răniți. Palestinienii s-au confruntat cu poliția israeliană pentru a treia noapte la rând. Atacurile cu rachetă au fost lansate la doar câteva minute după ce Hamas a lansat un ultimatum pentru Israel să-și retragă forțele de securitate din cartierele Sheikh Jarrah și din zona moscheii. Existau temeri că ar putea exista violențe mai mari în contextul unui marș naționalist evreu ce era planificat în oraș. 

Marșul anual al Steagului Zilei Ierusalimului înseamnă, de obicei, tineri sioniști plimbându-se prin zonele musulmane. Evenimentul marchează capturarea de către Israel a Ierusalimului de Est, găzduirea Orașului Vechi și a locurilor sale sfinte, în 1967.

Locuitorii Ierusalimului au raportat sirenele de alarmă pentru raidurile aeriene la scurt timp după ora locală 18, urmate de sunetul exploziilor. Situația a fost oglindită în orașul Așkelon. Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că 20 de palestinieni, printre care și nouă copii, au murit în atacurile israeliene.

Confruntări între Hamas și Israel

Șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că atacurile recente ale Israelului asupra Fâșiei Gaza, care au ucis peste 200 de palestinieni, pot constitui „crime de război” dacă se demonstrează că sunt disproporționate. Aprecierile lui Bachelet au venit atunci când a deschis o sesiune specială a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, convocată la cererea Pakistanului - în numele Organizației de Cooperare Islamică - și a Palestinei.

Vezi și: ONU: Atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza pot constitui „crime de război”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel