Israel: Un sistem de apărare cu laser a reuşit să intercepteze drone şi rachete în cadrul unui test
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Premierul israelian Bennett şi preşedintele Emiratelor, întrevedere 'la un nivel superior' în Abu Dhabi - Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Premierul israelian Bennett şi preşedintele Emiratelor, întrevedere 'la un nivel superior' în Abu Dhabi - Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un sistem de apărare bazat pe un laser de mare putere a reuşit pentru prima dată să treacă un test de interceptare de drone, rachete şi alte ameninţări aeriene, a anunţat joi Ministerul israelian al apărării, relatează Reuters.

Israelul a accelerat desfăşurarea de interceptori bazaţi pe lasere în cadrul unui plan de a adopta o astfel de tehnologie şi de a reduce costurile ridicate implicate în prezent de doborârea proiectilelor care ameninţă ţara.

'Laserul reprezintă o schimbare de paradigmă datorită sistemului său uşor de operat şi avantajelor economice semnificative', a declarat generalul de brigadă Yaniv Rotem, din cadrul Directoratului pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării din cadrul ministerului.

Mai mulţi transmiţători laser vor fi plasați de-a lungul frontierelor Israelului în următorul deceniu

'Planul nostru este să plasăm mai mulţi transmiţători laser de-a lungul frontierelor Israelului în următorul deceniu', a spus el.

Sistemul laser a fost capabil să intercepteze drone, obuze de mortieră, rachete şi rachete antitanc în mai multe scenarii, a precizat ministerul. Interceptorii vor folosi lasere pentru a supraîncălzi dronele sau rachetele preferate de gherilele susţinute de Iran, au spus oficiali israelieni.

Laserul de mare putere va fi o adăugire la sistemul actual de apărare al Israelului

Laserul de mare putere va fi o adăugire la sistemul actual de apărare al Israelului pentru rachete cu rază scurtă, medie sau lungă de acţiune, care lansează rachete interceptoare ce costă între zeci de mii de dolari şi milioane de dolari fiecare.

Odată ce sistemul va fi operaţional, Israelul intenţionează să desfăşoare interceptoarele cu lasere iniţial în sud, unde localităţile sunt vizate cu regularitate de tiruri cu obuze ale Hamas şi ale altor grupări islamiste din Fâşia Gaza, conform Agerpres.

Citește și - Israelul blochează vânzarea către Kiev a software-ului de spionaj Pegasus pus pe lista neagră de Biden

Israelul nu va vinde Ucrainei controversatul software spyware Pegasus al grupului NSO. 

Vestea, raportată de presa israeliană, vine după ce în ultimii ani Ucraina a făcut presiuni repetate asupra Israelului să licențieze software-ul pentru a-l folosi împotriva Rusiei.

Israelul a respins mereu cererile făcute, cel puțin din 2019, probabil tocmai pentru a evita problemele cu Rusia, întrucât vânzarea software-ului către Ucraina ar fi fost văzută ca un act de agresiune împotriva serviciilor de informații ruse, potrivit publicației The Guardian.

Un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a declarat că decizia Israelului a lăsat Kievul „confuz”. Povestea a fost preluată și de New York Times, potrivit căruia un alt oficial ucrainean înalt a spus că guvernul său va fi dezamăgit de Israel. 

Ce este tehnologia Pegasus?

Tehnologia Pegasus aparține grupului NSO, care a fost recent inclus pe lista neagră de administrația Biden, după ce mai multe instituții media au dezvăluit că tehnologia a fost folosită de regimuri autoritare pentru a viza dizidenți, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și chiar mai mulți oficiali ai Departamentului de Stat al SUA care le verifică comunicațiile.

Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel