Israel se îndreaptă spre alegeri anticipate. Bennett și Lapid au decis un vot pentru dizolvarea Knesset-ului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Israelul se îndreaptă spre alegeri anticipate.

Într-o declarație comună, Bennett și Lapid au spus că vor organiza un vot pentru dizolvarea Knesset-ului, lunea viitoare. Aceast înseamnă că alegerile pentru un nou parlament vor avea loc probabil pe 25 octombrie.

Surse apropiate lui Bennett au spus că obiectivul duo-ului a fost să inițieze alegeri în propriile lor condiții și să nu fie forțați de liderul opoziției Benjamin Netanyahu.

Potrivit acordului de coaliție, Lapid va deveni prim-ministru interimar până la alegeri și până la intrarea noului guvern la putere. El urmează să-l întâmpine pe președintele american Joe Biden când va veni în Israel, luna viitoare.

„Odată aprobată, rotația va fi efectuată într-o manieră ordonată”, au spus Bennett și Lapid într-un comunicat.

Scenariul prin care Netanyahu se poate întoarce la putere

Bennett a vorbit vineri cu procurorul general Gali Baharav Myara, care i-a spus că proiectul de lege de urgență din Cisiordania nu poate fi ocolit sau prelungit dincolo de termenul limită de 30 iunie. Pentru că nu aveau cum să treacă proiectul de lege, Bennett și Lapid au decis că ar fi mai bine să dizolve Knesset, care extinde automat reglementările de securitate în Cisiordania.

Ministrul Justiției, Gideon Sa'ar, a acuzat căderea guvernului pe „comportamentul iresponsabil al membrilor Knesset din coaliție”.

El a spus că obiectivul următoarelor alegeri va fi să-l împiedice pe Netanyahu să revină la putere.

Există încă șanse ca Netanyahu să reușească să formeze un guvern alternativ în cadrul actualului Knesset. Acest lucru s-ar întâmpla dacă membrii coaliției - din New Hope și Yamina - își schimbă aliații și se alătură blocului de dreapta al lui Netanyahu, conform JPost.

Tensiuni între Israel și Fâșia Gaza după luni de calm. Rachetele au vizat ambele teritorii

Noi tensiuni între Fâșia Gaza și Israel au determinat un schimb de rachete care au vizat reciproc teritoriile inamice. 

Israelul a lansat raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza după ce tirurile de rachete din enclava palestiniană au vizat orașul Ashkelon din sudul Israelului, după luni în care a fost experimentat un calm relativ în regiune. Presa palestiniană a declarat că atacurile israeliene au căzut pe terenuri agricole din Gaza sâmbătă, dar armata israeliană a spus că a vizat puncte militare aparținând Hamas, grupul palestinian care conduce enclava.

”Ca răspuns la atacul cu rachete, aeronavele Forțelor de Apărare ale Israelului au lovit o serie de ținte teroriste Hamas în Fâșia Gaza”, a declarat armata israeliană într-un comunicat citat de AlJazeera. 

Nu au fost raportate victime în urma lansării rachetelor

Nu au existat rapoarte imediate despre potențiale victime în Gaza sau Israel. Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Hamas și nici o revendicare de responsabilitate din partea vreunuia dintre celelalte grupări extremiste ale enclavei.

Atacul aerian vine la o zi după un balon de observație israelian s-a prăbușit și a căzut în nordul Fâșiei Gaza.

Ultimele rachete transfrontaliere au fost ridicate de la sol în aprilie, când avioanele de război israeliene au lansat un atac în Fâșia Gaza, vizând ceea ce armata considera că este un punct pentru producția de arme aparținând Hamas.

Deși incendiul transfrontalier de sâmbătă nu părea să semnaleze o escaladare mai largă, violențele s-au înmulțit în Ierusalim, Cisiordania ocupată și Israel în ultimele luni (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel