Israelul lovește Rafah după ce Biden califică ofensiva din Gaza drept „exagerată”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rafah reprezenta ultima regiune din enclavă în care armata Israelului nu a intrat.

Președintele SUA a calificat joi răspunsul militar al Israelului în Gaza drept "exagerat" și a afirmat că lucrează "fără încetare" pentru a determina Israelul și Hamas să cadă de acord asupra unei pauze prelungite în lupte.

"Eu sunt de părere, așa cum știți, că modul în care a fost gestionat răspunsul în Fâșia Gaza a fost exagerat", a declarat Joe Biden reporterilor joi seara, după ce a ținut un discurs privind un raport special al consilierului său referitor la gestionarea documentelor clasificate, notează Globe and Mail.

Biden a adăugat că va continua să susțină o pauză prelungită în luptele din Gaza pentru a facilita eliberarea zecilor de ostatici rămași capturați în atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

Cu toate acestea, Hamas a cerut eliberarea a sute de prizonieri palestinieni și încheierea războiului în cadrul unui acord privind ostatecii. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să accepte aceste condiții.

Dar Biden a spus că este în continuare optimist cu privire la posibilitatea încheierii unui acord care ar putea deschide calea către încheierea războiului.

"Fac presiuni foarte mari acum pentru a gestiona această încetare a focului cu ostatici", a spus Biden. "Am lucrat fără încetare la acest acord. Cum pot să spun asta fără să dezvălui... pentru a duce la o pauză susținută în lupte și în acțiunile care au loc în Fâșia Gaza."

Cel puțin nouă persoane, inclusiv copii și femei, au fost ucise în raidurile aeriene israeliene în timpul nopții de vineri în zona centrală a Fâșiei Gaza și în orașul sudic Rafah de la granița cu Egiptul, au declarat martori și oficiali de spital.

Mai mult de jumătate din populația celor 2,3 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza a fost forțată să se deplaseze spre granița cu Egiptul din cauza ofensivei militare a Israelului. Incapabili să părăsească micul teritoriu palestinian, mulți trăiesc în tabere improvizate sau în adăposturi gestionate de ONU, care sunt supraaglomerate.

Bilanțul deceselor palestiniene în urma războiului a depășit 27.840 de persoane, conform Ministerului Sănătății din Gaza, iar un sfert din locuitorii teritoriului suferă de foame.

UNICEF face apel la Israel să protejeze Rafah

Agenția Națiunilor Unite pentru Copii a cerut tuturor părților să se abțină de la escaladarea militară în Rafah, la marginea sudică a Fâșiei Gaza, avertizând că în zonă sunt peste 600.000 de copii, unii dintre ei fiind deplasați de mai multe ori de la începutul războiului acum patru luni.

Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF, a declarat într-un comunicat joi seara că escaladarea militară în Rafah ar marca "un alt viraj devastator într-un război" care a ucis peste 27.000 de oameni, conform oficialilor de sănătate din Gaza.

Ea a afirmat că ar putea lăsa mii de oameni morți din cauza violenței sau lipsei de servicii esențiale și ar putea perturba și mai mult asistența umanitară.

"Avem nevoie ca ultimele spitale, adăposturi, piețe și sisteme de apă rămase în Gaza să rămână funcționale", a spus Russell. "Fără ele, foametea și boala vor exploda, luând mai multe vieți de copii."

Mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza s-au refugiat în Rafah, respectând ordinele de evacuare ale Israelului înainte de extinderea ofensivei terestre a armatei. Ordinele de evacuare acoperă acum două treimi din enclavele mici și asediate, care este una dintre cele mai dens populate zone din lume.

Russell a apelat la toate părțile implicate în conflict să respecte obligațiile lor în conformitate cu dreptul internațional umanitar, care include luarea celei mai mari grijă pentru a feri civilii și infrastructura civilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel