Israel încetează focul cu Hamas în Gaza
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Cabinetul de securitate israelian a aprobat încetarea focului cu Hamas în Gaza. 

Cabinetul de securitate israelian a aprobat încetarea focului cu Hamas în Gaza, relatează AFP, citat de Agerpres. Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic confirmă acordul de încetare a focului în Gaza, relatează joi AFP.

Tensiunile dintre gruparea islamistă și statul Israel au început după ce mai multe familii palestiniene urmau să fie mutate din locuințele lor, dar și după ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană, de la moscheea Al-Aqsa. Conflictul armat a izbucnit pe 10 mai. 

Hamas şi armata israeliană erau angajate de luni în tiruri cu rachete dinspre şi către enclava palestiniană. Armata israeliană a lovit circa 150 de ţinte în cursul nopţii de 15 spre 16 mai, potrivit informaţiilor publicate duminică de Jerusalem Post, relatează dpa.

Acord de încetare a focului

Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat joi seară că au aprobat un acord de încetare a focului care vizează încetarea a peste zece zile de confruntări violente israeliano-palestiniene, relatează AFP.

Cabinetul (de securitate) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor responsabililor din domeniul securităţii (...) de a aproba iniţiativa egipteană de încetare a focului bilateral şi fără condiţii, se arată într-un comunicat al autorităţilor israeliene. În Fâşia Gaza, Hamas a confirmat intrarea în vigoare a acestui acord de încetare a focului vineri, la ora locală 02.00 (joi, 23:00 GMT).

Propunerea Egiptului stă la baza calmului de moment

Încetarea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetarea focului.

Acordul de încetare a focului va intra în vigoare vineri la 02.00 (23.00 GMT joi). Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic au confirmat acordul.

Forţele israeliene şi militanţii din Fâşia Gaza au început să lanseze rachete, după zile de tensiuni cu privire la restricţiile din Ierusalim, accesul la locurile sfinte şi evacuarea familiilor palestiniene din casele din oraş.

Liderii Hamas au fost decimați

Armata "a atacat domiciliul lui Yahya Sinwar şi al fratelui său, un militant terorist", a postat armata pe Twitter, unde a publicat şi o înregistrare cu o casă pulverizată într-un nor de praf. Martori din apropiere au confirmat pentru AFP că domiciliul lui Sinouar din Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, a fost vizat de un tir aerian. În martie, el a fost reales în fruntea biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza.

Încarcerat timp de peste 20 de ani de Israel şi eliberat în urma unui schimb de prizonieri, Yahya Sinwar a fost ales în această funcţie în februarie 2017.

Bilanț negru

Un număr de 232 de palestinieni, printre care combatanţi Hamas, şi 12 israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul actualului conflict din Fâşia Gaza şi sudul Israelului, pe 10 mai, perioadă în care mişcările palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au lansat peste 4.000 de rachete către teritoriul israelian, relatează Agerpres, citând AFP. Cinci palestinieni au decedat joi din cauza loviturilor aeriene israeliene în Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această enclavă aflată sub controlul Hamas.

10 mai

Conform The Guardian, totul a început pe 10 mai, după ce conflictele dintre polițiști și palestinienii de la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim au rezultat în sute de răniți. Palestinienii s-au confruntat cu poliția israeliană pentru a treia noapte la rând. Atacurile cu rachetă au fost lansate la doar câteva minute după ce Hamas a lansat un ultimatum pentru Israel să-și retragă forțele de securitate din cartierele Sheikh Jarrah și din zona moscheii. Existau temeri că ar putea exista violențe mai mari în contextul unui marș naționalist evreu ce era planificat în oraș. 

Marșul anual al Steagului Zilei Ierusalimului înseamnă, de obicei, tineri sioniști plimbându-se prin zonele musulmane. Evenimentul marchează capturarea de către Israel a Ierusalimului de Est, găzduirea Orașului Vechi și a locurilor sale sfinte, în 1967.

Locuitorii Ierusalimului au raportat sirenele de alarmă pentru raidurile aeriene la scurt timp după ora locală 18, urmate de sunetul exploziilor. Situația a fost oglindită în orașul Așkelon. Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că 20 de palestinieni, printre care și nouă copii, au murit în atacurile israeliene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel