Data publicării:

Israel-Hamas. Cea mai sângeroasă lună pentru jurnaliștii de război, de când se fac măsurătorile

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agepres
Foto: Agepres
Războiul dintre Israel și Gaza a avut un impact grav asupra jurnaliștilor de la lansarea atacului fără precedent al grupului Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie și de la declarația de război a Israelului împotriva grupului palestinian militant, care a lansat atacuri asupra Fâșiei Gaza.

CPJ (Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor) investighează toate rapoartele despre jurnaliști și lucrători media uciși, răniți sau dispăruți în timpul războiului, ceea ce a dus la cea mai mortală lună pentru jurnaliști de când CPJ a început să colecteze date în 1992.

Până la data de 7 noiembrie, investigațiile preliminare ale CPJ au arătat că cel puțin 37 de jurnaliști și lucrători media se numără printre cele aproximativ 11.000 de persoane ucise de la începutul războiului pe 7 octombrie - cu peste 9.900 de decese în Gaza și Cisiordania și 1.400 de decese în Israel.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au informat agențiile de știri Reuters și Agence France Press că nu pot garanta siguranța jurnaliștilor lor care lucrează în Fâșia Gaza, după ce au cerut asigurări că jurnaliștii lor nu vor fi vizați de atacurile israeliene, a relatat Reuters la data de 27 octombrie.

Jurnaliștii din Gaza se confruntă cu riscuri deosebit de mari în încercarea de a acoperi conflictul, având în vedere ofensiva terestră israeliană asupra orașului Gaza, bombardamentele israeliene devastatoare, perturbarea comunicațiilor și întreruperile extinse ale aprovizionării cu energie electrică.

Până la data de 7 noiembrie:

- 37 de jurnaliști și lucrători media au fost confirmați ca decedați: 32 palestinieni, 4 israelieni și 1 libanez.
- 8 jurnaliști au fost raportați ca răniți.
- 3 jurnaliști au fost raportați ca dispăruți.
- 9 jurnaliști au fost raportați ca arestați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel