Israelul, acord istoric cu Libanul. Se deschide calea pentru exploatarea gazelor offshore
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Jan-Rune Smenes Reite, pexels
Fotografie de la Jan-Rune Smenes Reite, pexels
Israelul a cerut mai multe modificări la proiectul de acord pentru delimitarea frontierei maritime cu Libanul, iar acestea au fost acceptate. Astfel, se deschide calea pentru exploatarea zăcămintelor de gaz offshore, informează oficialii israelieni. 

Modificările cerute de Israel la proiectul de acord pentru delimitarea frontierei sale maritime cu Libanul au fost "acceptate", deschizând astfel calea pentru un acord "istoric" şi exploatarea unor zăcăminte de gaz offshore, a declarat marţi un responsabil israelian, informează AFP.

"Toate cererile noastre au fost acceptate, schimbările pe care noi le-au cerut au fost operate. Am apărat interesele de securitate ale Israelului, suntem pe calea unui acord istoric", a anunţat într-un comunicat consilierul israelian pentru securitate naţională Eyal Hulata.

SUA mediază de doi ani negocieri între Liban şi Israel, ţări vecine aflate oficial în stare de război, pentru ca acestea să ajungă la un acord menit să delimiteze frontiera lor şi să ridice obstacolele pentru prospectarea de hidrocarburi, scrie Agerpres.

Cele două ţări s-au declarat la începutul lui octombrie mulţumite de un proiect de acord al mediatorului Amos Hochstein.

Ce prevede acordul



Potrivit unor informaţii din presă şi unor responsabili, acest text prevede ca zăcământul offshore Karish să fie sub controlul Israelului şi ca rezervele din Cana, situate mai la nord-est, să fie acordate Libanului - chiar dacă o parte dintre ele depăşesc viitoarea linie de demarcaţie. Statul israelian ar primi o parte din veniturile din exploatarea de gaze în Cana, potrivit acestor surse.

Însă joi, Israelul a respins o serie de amendamente libaneze la acest proiect de acord.

Duminică, grupul britanic Energean a anunţat începerea testelor pentru a racorda teritoriul israelian de platforma gaziferă Karish.

Ministrul israelian al energiei a anunţat la mijlocul lui septembrie că teste vor începe în viitorul apropiat pentru a racorda reţeaua Israelului la acest câmp gazifer din Mediterana de Est, înainte să se înceapă, în cele din urmă, exploatarea zăcământului.

Ministerul Afacerilor Externe francez a afirmat la rândul său la sfârşitul săptămânii trecute că a contribuit şi contribuie "activ la medierea americană", subliniind că un acord ar fi "benefic pentru cele două ţări şi populaţiile lor".

În iulie, premierul israelian Yair Lapid a discutat acest dosar sensibil cu preşedintele francez Emmanuel Macron, sperând să vadă Parisul făcând uz de influenţa sa pentru a facilita un acord cu Beirutul, cu atât mai mult cu cât este de aşteptat ca grupul francez Total să exploateze zăcământul din Cana. 

UE încearcă să reînvie acordul nuclear cu Iranul: ”Ceea ce putea fi negociat a fost negociat”

După ce a fost aruncat în aer de Trump în 2018, Teheranul a reluat programele sale de dezvoltare atomică, iar acum Bruxelles-ul încearcă să negocieze un nou acord cu Statele Unite.

Uniunea Europeană încearcă să reînvie acordul nuclear cu Iranul, care a fost anulat de fostul președinte american Donald Trump în 2018. Bruxelles-ul a prezentat ieri un text final pentru relansarea pactului care a fost semnat în 2015, grație medierii Înaltul Reprezentant de atunci pentru politica externă a UE, Federica Mogherini.

Noul text a venit ca urmare a patru zile de discuții indirecte între oficialii americani și iranieni, încheiate la Viena. ”Ceea ce putea fi negociat a fost negociat și se află acum într-un text final. Totuși, în spatele fiecărei întrebări tehnice și a fiecărui paragraf se ascunde o decizie politică care trebuie luată în capitale", a scris pe Twitter șeful diplomației UE, Josep Borrell.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel