Data actualizării:
Data publicării:

Israel a lansat un atac în capitala Libanului. Lider terorist căutat de SUA din 1983, ucis. UPDATE: Netanyahu îşi amână plecarea în SUA. Iranul denunţă ''nebunia israeliană" (VIDEO)

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Antena 3 CNN
Sursa Foto: Antena 3 CNN
Un nor gros de fum s-a ridicat deasupra capitalei libaneze Beirut, după ce armata israeliană a declarat că a efectuat un "atac țintit".

Update 2: 

"Sub coordonarea precisă a Direcţiei de Informaţii, avioane de luptă ale forţelor aeriene au atacat zona din Beirut şi l-au ucis pe Ibrahim Aqil, şeful pentru operaţiuni al organizaţiei teroriste Hezbollah", se arată într-un comunicat al armatei israeliene, conform căruia în acelaşi raid au fost ucişi încă aproximativ 10 comandanţi de rang înalt ai Hezbollah.

După uciderea lui Aqil, ambasada Iranului în Liban a denunţat "nebunia" Israelului. "Condamnăm în termenii cei mai puternici nebunia israeliană şi aroganţa care a depăşit toate limitele prin ţintirea zonelor rezidenţiale la periferia sudică a Beirutului", a scris ambasada iraniană pe reţeaua socială X, potrivit Agerpres.

Update:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu îşi va amâna cu o zi plecarea la New York pentru participarea la Adunarea Generală a ONU, plecare programată iniţial pentru 24 septembrie, din cauza deteriorării situaţiei de securitate în nordul Israelului, a declarat un oficial din cadrul biroului său.

În timpul vizitei sale în SUA, Netanyahu va susţine un discurs la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU. Întoarcerea sa în Israel este programată pentru 28 septembrie, conform Agerpres

Știre inițială:

Locuitorii din suburbiile sudice ale orașului au raportat că au auzit o explozie puternică, potrivit Reuters. O dronă a tras mai multe rachete asupra zonei dens populate cunoscută sub numele de Dahiyeh, a raportat Al-Mayadeen TV din Beirut. Mai mulţi martori au declarat că ambulanţele au sosit în suburbiile de sud ale capitalei libaneze la o clădire lovită de două rachete.

Toată casa s-a zguduit, a afirmat un locuitor din cartierul Jamous.

Postul de televiziune Al-Manar, controlat de Hezbollah, a relatat că atacul s-a soldat cu răniţi, inclusiv copii, în timp ce Ministerul Sănătăţii libanez a anunţat că 3 persoane au murit și 17 au fost rănite în acest atac, conform unui prim bilanţ, susține Agerpres.

Acest lucru vine după ce Hezbollah a lansat 140 de rachete în nordul Israelului, potrivit armatei israeliene. Grupul terorist a pus în scenă atacuri de răzbunare în această după-amiază, anunțând că a lansat „salve de rachete Katyusha” asupra a cel puțin șase „sedii de armată” și baze israeliene, inclusiv o „bază principală de apărare aeriană”.

Conflictul de la graniță s-a intensificat săptămâna aceasta, după ce pagerele și walkie-talkie-urile folosite de membrii Hezbollah au explodat marți și miercuri, ucigând 37 de persoane și rănind mii de militanți, stârnind temeri de un război total.

"Atacul țintit" l-a vizat Ibrahim Aqil, liderul de operațiuni al Hezbollah

Ținta atacului a fost liderul de operațiuni al Hezbollah, Ibrahim Aqil, relatează presa israeliană citând surse de securitate cu cunoștințe despre subiect.

"Atacul israelian l-a vizat pe liderul forţei Al-Radwan, Ibrahim Aqil, care a fost ucis", a confirmat și o sursă apropiată Hezbollah.

Aqil este căutat de guvernul SUA pentru implicarea sa în atacurile teroriste asupra americanilor din Beirut în anii 1980 și este un membru important al celulei teroriste a Hezbollah, Organizația Jihadului Islamic. Recompensa pentru prinderea sa era enormă, de 6 milioane de dolari, fiind încadrat de SUA ca "terorist global" ce a fost "căutat internațional". Aqil a revendicat un atentat cu bombă de la ambasada SUA din Beirut, în aprilie 1983, soldat cu moartea a 63 de persoane, dar și atentatele asupra pușcașilor marini americani, din luna octombrie a acelui an, în care au fost uciși 241 de membri americani.

„Atacul aerian israelian l-a ucis pe comandantul Forței Radwan, Ibrahim Aqil, al doilea la comanda forțelor armate după Fuad Shukr,” pe care un atac israelian l-a ucis în iulie, de asemenea, în bastionul Hezbollah din sudul Beirutului, a declarat o sursă care a cerut anonimatul pentru a discuta despre chestiuni sensibile.

"O cale periculoasă"

Rami Mortada, ambasadorul Regatului Unit în Liban a declarat pentru The Times că regiunea se află pe o "cale periculoasă", cu perspectiva ca Iranul și forțele sale de miliție proxy din Yemen, Irak și Siria să se alăture unui conflict între Israel și Hezbollah.

Liderul grupării, Hassan Nasrallah, a declarat ieri într-un discurs că atacurile cu bombe asupra pagerelor și stațiilor radio "ar putea fi considerate o declarație de război" – alimentând temerile că un conflict major ar putea izbucni în orice moment.

Israelul a trimis mai multe trupe la graniță în ultimele zile și și-a intensificat atacurile aeriene asupra sudului Libanului, după mai mult de 11 luni de lupte transfrontaliere între cei doi inamici declarați. Armata israeliană a anunțat astăzi că 120 de rachete au fost lansate spre zonele din Înălțimile Golan, Safed și Galileea Superioară, unele dintre ele fiind interceptate.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, susține că SUA nu au fost notificate de Israel în ceea ce privește această operațiune din Beirut, conform Daily Mail.  

VEZI VIDEO AICI: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel