Data publicării:

Îşi mai permit românii credite imobiliare? Adrian Negrescu: Misiune aproape imposibilă. Statul a venit şi a pus gaz pe foc

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels

Adrian Negrescu, analist economic, trage un semnal de alarmă cu privire la şansele românilor de a-şi mai cumpăra o casă în viitorul apropiat, mai ales prin credit imobiliar.

Alegeri prezidentiale 2024

"Depinde de oportunitate. Să îţi cumperi o casă la un preţ bun, chiar şi prin credit, reprezintă o variantă. Asta în condiţiile în care şi imobiliarele în viitor, peste 5 sau 10 ani, se vor scumpi şi în România. E un trend internaţional, inclusiv în estul Europei, care confirmă aceste creşteri de preţuri. 

Dar pentru mulţi dintre români va fi o misiune aproape imposibilă să mai ia un credit de la bancă, în condiţiile în care regulile de creditare s-au înăsprit foarte mult, dobânzile sunt foarte mari. 

Şi să nu uităm un aspect foarte important şi extrem de relevant. Mai mult de jumătate din populaţia României câştigă undeva la 2500 lei net. La salariul ăsta, să plăteşti şi o rată de 2000 şi ceva lei, cât înseamnă pentru un credit de 50.000 euro luat pentru un apartament cu 2 camere este o misiune aproape imposibilă, rămâi fără niciun ban. Va fi o perioadă dificilă, mai cu seamă că statul a venit şi a pus gaz pe foc, prin faptul că de la 1 ianuarie 2023 creşte TVA-ul la locuinţe de la 5% la 19%. Pentru cei care vor să rămână în ţară sau pentru cei care vor să se întoarcă şi să îşi întemeieze o familie aici va fi aproape imposibil să îşi cumpere o casă nouă, mai ales cu trei sau patru camere", a precizat Adrian Negrescu pentru DC NEWS. 

Impozitul pe locuințe va crește cu până 50% de la 1 ianuarie. Bani mai mulți la bugetele primăriilor pentru plata salariilor majorate

Impozitul pe locuințe ar urma să crească de la 1 ianuarie 2023 cu 50% potrivit unui mecanism care a fost redactat de către Ministerul de Finanțe iar, mai apoi trimis Parlamentului. Potrivit România TV ar fi vorba despre un amendament depus la senat de către doi parlamentari PNL și PSD. Așadar, acest amendament ar avea toate șansele să fie implementat.

Potrivit acestui mecanism, impozitele pe locuințe vor crește cu până 50%. Practic, amendamentul dă mână liberă primarilor să majoreze aceste taxe. 

De la 1 ianuarie 2023, trebuia să intre în vigoare o prevedere legală prin care, impozitele pe locuințe trebuiau să crească, însă, în acest caz trebuia să se țină cont de acea carte funciară, despre grila notarială și despre localizarea locuinței și suprafața acesteia.

Cei ce au gândit această lege au revenit și au spus că ea nu poate fi aplicată chiar din anul 2023 și ar trebui să fie amânată până în 2026. Așadar, legea mai sus menționată, care a fost adoptată în vara aceasta, nu va fi aplicată. În schimb, va fi aplicat acest mecanism prin care impozitele pe locuințe vor crește drastic.

Potrivit informațiilor sursei citate, acest nou mecanism prin care cresc impozitele pe locuințe va aduce la bugetele primăriilor un venit extra de aproximativ 3 miliarde de lei. 

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a recunoscut că o parte din acești bani vor putea fi folosiți de către primari pentru plata salariilor majorate. Reamintim că zilele trecute a fost adoptată în Parlament o altă lege prin care primarii, viceprimarii și președinții de consilii județene vor avea parte de o majorare salarială începând cu 1 noiembrie 2022. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel