Isărescu, după dezvăluirile lui Mișa: CIFRĂ ȘOC
În urma dezvăluirilor lui Ionuț Mișa, ministrul de Finanțe, Mugur Isărescu a afirmat că în România sunt 300.000 de firme care nu fac profit și au capital negativ.
”Cred că domnul ministru (al Finanţelor, Ionuţ Mişa, n.r.) a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste. Bilanţurile anuale ale băncilor sunt publicate, sunt publice, în fiecare an. Deci nu cred că trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă”, a declarat vineri Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.
300.000 de firme nu fac profit în România
El subliniază că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au făcut profit.
”Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, că băncile nu au vrut. Dar nu au făcut profit, şi atunci ele nu au plătit impozit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc”, a adăugat guvernatorul BNR.
El afirmă că băncil care au făcut profit au plătit impozit serios pe profit.
”De patru ani sau de cinci ani să nu faci profit? E posibil, da. Atenţie! Avem 300.000 de firme în România care nu fac profit şi au capital negativ. Băncile, chiar dacă nu au făcut profit, au plătit impozitele şi au capital nu doar pozitiv, ci de peste 8%. Nu înseamnă neapărat evaziune”, subliniază Mugur Isărescu.
[citeste si]
Acesta subliniază însă că BNR nu are niciun fel de mandat şi nici atribuţii să facă propriu-zis un control fiscal.
Guvernatorul BNR mai afirmă că ”Şi Banca Naţională sprijină, prin metodele pe care le are, eforturile ca contabilitatea şi bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corecte. Este obligaţia noastră legală ca pe timpul supravegherii, când constatăm că nu este ceva în regulă să raportăm organelor în drept, nu numai Ministerului de Finanţe şi aşa facem de fiecare dată”. El a adăugat: ”Este foarte probabil să nu facă profit sau să facă profit mic. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior şi când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. (...) Toate băncile din România au capital pozitiv”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News