Isărescu, despre ratele dublate: Nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Mugur Isărescu a venit cu sfaturi pentru cei care s-au trezit cu ratele dublate.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a fost întrebat ce trebuie să facă românii care s-au trezit cu ratele la bănci dublate în decursul unui an:

„În contextul în care sunt români care au un credit imobiliar și într-un an rata lor s-a dublat efectiv, la ce ar putea să se aștepte acești oameni, să revină cât de cât la rate mai mici sau vor rămâne cu aceste rate ani întregi sau poate chiar vor crește?“, a întrebat o jurnalistă.

„În mod normal, fiecare trebuie să-și facă niște calcule. Nu există soluție generală decât dacă am fi sărit calul cu rata de politică monetară, dacă ne-am fi dus spre 11-14%. Fiecare să-și facă calculele cum crede de cuviință.

De asemenea, mai e un lucru, pe care l-a comunicat Banca Națională a României. Nu oricine poate să ia credit imobiliar. Avem normele pe care le-am introdus, au fost discutate, s-a plâns, normele de creditare care nu lasă pe oricine să ia un credit. Se calculează și un factor de risc, majorarea dobânzii. Toate aceste forme există, sunt în vigoare și ele micșorează riscul ca cei care nu au putere financiară să ajungă în situația unor credite neperformante, ceea ce ar afecta și situația lor, și situația socială a țării, dar și situația sistemului bancar (...)“, a spus guvernatorul BNR.

„Nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă”, a mai zis Isărescu.

CITEȘTE ȘI     -     Scenarii privind inflația. Isărescu: Proiecțiile ne spun că plafonarea se extinde dincolo de 31 august 2023

Isărescu, anunț despre ROBOR: Să dăm timp celor cu credite în lei

În cadrul unei conferințe de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a vorbit despre ROBOR:

„Am venit cu rata de politică monetară, treptat, fără mișcări brutale, în sus, ne-am apropiat în prezent de grupul țărilor Cehia și Polonia, dar nu ne comparăm cu Ungaria, pentru că ei trebuie să facă față unei crize valutare. Credem că a fost o abordare mai bună! Am utilizat și celelalte trei instrumente de politică monetară.

O economie se conduce și cu frână, și cu accelerație, dar depinde cum folosești dozajul. Uneori este mai important decât instrumentul. Am mers gradual și am mai urmărit un scop, să dăm timp celor cu credite în lei să se obișnuiască cu noile niveluri de rată de dobândă și faptul că perioada dobânzilor negative este ceva depășit și că lumea intră într-un alt normal și trebuie să ne obișnuim cu el“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel