Referendum Irlanda: tinerii au înclinat balanța în favoarea căsătoriilor gay
Data publicării:
Autor: Alexandru Dăscălescu
WhatsApp
Irlandezii au votat în marea lor majoritate în favoarea legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex, procentul celor care au spus "da" fiind de 63,3%, față de 37,7% care s-au declarat împotrivă, în condițiile în care se mai așteaptă rezultatele din doar trei circumscripții electorale, din totalul de 43, informează DPA.

Prezența la urne a fost neobișnuit de mare, reflectând campania pătimașă pe care au organizat-o ambele tabere. Referendumul a avut loc la 22 de ani după dezincriminarea homosexualității într-o țară unde influența Bisericii Catolice rămâne puternică.

Analiștii sunt de părere ca votul tinerilor a contribuit decisiv la victoria clară a propunerii făcute de guvernul de la Dublin, o coaliției între conservatori si laburiști, iar rata participării la vot ar putea ajunge la 60%, semnificativ mai mare comparativ cu plebiscitele anterioare.

Pentru Kenny, catolic practicant, este "o dovada de necontestat" că electoratul irlandez - care numără ceva mai mult de trei milioane de alegători - a luat foarte în serios această campanie. "Cred că din punctul de vedere al tinerilor, îndeosebi al acelora care au călătorit de peste tot doar pentru a desena un X pe o foaie de hartie, se demonstrează valoarea pe care au acordat-o acestei chestiuni și importanța pe care au dat-o politicii", a spus Premierul.

La rândul lor, Biserica Catolică din Irlanda și conservatorii au desfășurat o campanie energică, argumentând că mariajul trebuie să fie apanajul cuplurilor compuse dintr-un bărbat si o femeie, dornice să întemeieze o familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel