Irina Margareta Nistor: Dune, un film care are suflet. Ce a reuşit regizorul este tulburător
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Irina Margareta Nistor
Facebook Irina Margareta Nistor
Dune, ecranizarea din 2021 a cărţii lui Frank Herbert în regia lui Denis Villeneuve, a iscat multe comentarii, atât pro cât şi contra. Am vorbit cu Irina Margareta Nistor pentru a afla ce aduce nou acest film. 

"În primul rând, cred că filmul trebuie văzut, nu analizat, că nu suntem la şcoală. Cred că asta e o abordare greşită. Trebuie să ne bucurăm de film, de faptul că l-am putut vedea pe ecran mare, la IMAX, şi că nu am fost singuri în sală. S-a stat la coadă şi nu mai erau bilete, ceea ce se întâmplă tot mai rar. 

În al doilea rând, mărturisesc că eu nu am citit cărţile şi totuşi am înţeles ce aveam de înţeles din film. Mi s-a părut cu mult mai fascinant decât cel vechi, care mi s-a părut că era doar un SF şi atât. Aici nu e o chestie de efecte speciale, e un film care are suflet. Asta spre deosebire de cel mai vechi, care într-adevăr te trimitea într-o lume paralelă locuită de nişte personaje cu care nu funcţionăm în mod special. Pe când aici te ataşezi de personaje, iar asta mi-a plăcut. Şi sunt şi scene întregi care par ca un tablou care porneşte de pe pereţi şi vine în sală, peste spectatori. Ce a reuşit regizorul să facă din nisip este tulburător, absolut tulburător din punctul meu de vedere. 

Cred că a fost ceva mai sofisticat decât de obicei. Şi cum ne-am obişnuit cu benzile desenate devenite filme, aici lucrurile sunt mai complexe, mai subtile, aşa mi s-a părut. Cred că a avut ceva dintr-o chintesenţă de genul Urzelii Tronurilor, fără să fie plicticoasă", a declarat Irina Margareta Nistor pentru DC NEWS. 

Dune va avea o a doua parte, programată în 2023 

"Dune", noua adaptare a regizorului Denis Villeneuve a romanului cu acelaşi nume al autorului de science fiction Frank Herbert, s-a menţinut pe primul loc în box office-ul nord-american. Lansată cu câteva săptămâni în urmă şi în alte ţări, superproducţia a obţinut încasări de 300 de milioane de dolari în întreaga lume, informează AFP, citează Agerpres.

Cu o distribuţie plină de vedete ca Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin şi Stellan Skarsgard, „Dune” spune povestea familiei Atreides, desemnată să conducă o planetă unde este produsă misterioasa „mirodenie”, o substanţă indispensabilă călătoriilor interplanetare.

Warner Bros a anunțat recent că filmul va avea o continuare, a cărei premieră e programată în octombrie 2023.

VEZI ŞI Filmul "Dune", desființat. Irene Buhăniță, recenzie: O poveste semi-plicticoasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel