Data publicării:

Iranul promite un răspuns "decisiv" la orice atac al SUA în urma incidentului cu dronă care a ucis trei soldați în Iordania

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Iranul a promis un răspuns "decisiv" la orice atac al SUA împotriva Republicii Islamice sau a "intereselor" sale, în urma unui atac fatal cu dronă asupra unei baze americane din Iordania.

Declarația Iranului vine după ce președintele american Joe Biden a afirmat că a luat o decizie cu privire la modul în care America va răspunde la atacul de duminică asupra sitului său militar Tower 22 - dar nu a oferit detalii despre care va fi aceasta.

Trei soldați au fost uciși și alți peste 40 au fost răniți în atacul cu drone.

Kata'ib Hezbollah, o grupare militantă cu sediul în Irak despre care se crede că are legături cu Iranul, este una dintre mai multe facțiuni despre care oficialii americani cred că ar putea fi responsabilă.

Marți, gruparea - care a sfidat anterior declarațiile miniștrilor irakieni care au îndemnat la încetarea atacurilor împotriva forțelor americane - a anunțat că își întrerupe operațiunile pentru a "preveni stânjeneala" guvernului.

Avertismentele iraniene au venit din partea lui Amir Saeid Iravani, ambasadorul Iranului la Națiunile Unite în New York, care a ținut un briefing pentru jurnaliștii iranieni la sfârșitul zilei de marți, potrivit agenției de presă de stat IRNA.

"Republica Islamică va răspunde în mod decisiv la orice atac asupra țării, intereselor și cetățenilor săi sub orice pretext", a declarat Iravani, citat de IRNA.

El a descris orice posibilă ripostă iraniană ca fiind un "răspuns puternic", fără a da detalii.

"Uneori, dușmanii noștri ridică amenințarea și, în prezent, auzim unele amenințări între cuvintele oficialilor americani"

Între timp, comandantul Gardienilor Revoluției, generalul Hossein Salami, care răspunde în fața liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, de asemenea, miercuri, în cadrul unui eveniment, că Iranul nu se teme "de război".

"Uneori, dușmanii noștri ridică amenințarea și, în prezent, auzim unele amenințări între cuvintele oficialilor americani", a spus el.

"Noi le spunem că ne cunoaștem unii pe alții. Nu lăsăm nicio amenințare fără răspuns. Nu suntem după război, dar nu ne temem de război", a completat acesta.

Forțele americane din Orientul Mijlociu s-au confruntat cu o serie de atacuri atribuite milițiilor susținute de Iran de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

Se crede că oficialii americani sunt încă în curs de a stabili cu exactitate cine a atacat baza Tower 22.

Situl militar include trupe, aviație, logistică și securitate, cu aproximativ 350 de membri ai armatei și forțelor aeriene americane desfășurate.

Kata'ib Hezbollah, o facțiune armată de elită apropiată de Iran, fondată în urma invaziei Irakului din 2003, este una dintre cele câteva grupări suspectate de oficialii americani.

Gruparea consideră că trupele americane sunt ocupanți străini și, deși, din punct de vedere tehnic, răspunde în fața prim-ministrului irakian, până acum a sfidat declarațiile guvernului care îndeamnă la încetarea atacurilor împotriva forțelor americane, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel