Iranul își alege un nou președinte. Sute de candidați au fost interziși
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Iranul își alege un nou președinte. Sute de candidați au fost interziși  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Iranul își alege un nou președinte. Sute de candidați au fost interziși / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Aproape 60 de milioane de alegători eligibili din Iran vor decide cine va fi succesorul președintelui Hassan Rouhani.

Vineri, 18 iunie 2021, iranienii votează la alegerile prezidențiale. Aproape 60 de milioane de alegători eligibili din Iran vor decide cine va fi succesorul președintelui Hassan Rouhani. Consiliul Guardian, un organism de verificare constituțională format din 12 membri, condus de liderul suprem Ali Hosseini Khamenei, a interzis sute de candidați, inclusiv reformiști și cei fideli lui Rouhani.

Urnele s-au deschis la 7:00 ora locală (2:30 GMT) și se vor închide la miezul nopții (19:30 GMT), dar pot fi prelungite pentru două ore. Rezultatele sunt așteptate să apară sâmbătă la prânz. După ce și-a exprimat votul în capitala Teheran, Ayatollah Khamenei i-a îndemnat pe iranieni să facă același lucru, spunându-le că „fiecare vot contează ... vino și votează și alege președintele tău”.

Având în vedere incertitudinea în jurul eforturilor Iranului de a-și reînvia acordul nuclear din 2015 și a sărăciei crescute în rândurile populației, după ani de sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii, participarea la vot este văzută de analiștii iranieni ca un referendum privind gestionarea actuală a conducerii unei serii de crize.

Foarte mulți candidați au fost interziși

Entuziasmul alegătorilor a fost diminuat de descalificarea multor candidați și de grava stare economică a Iranului, unde inflația e în creștere, iar locurile de muncă tot mai puține, peste care s-a suprapus și criza cauzată de pandemia de coronavirus.

„Nu sunt politician, nu știu nimic despre politică”, a spus un mecanic auto din Teheran. "Nu am bani. Toate familiile se confruntă acum cu probleme economice. Cum putem vota pentru acești oameni care ne-au făcut asta? Nu este corect", a continuat iranianul.

Ebrahim Raisi, posibil victorios în confruntare

Sondajele de opinie și analiștii politici îl cotează pe Ebrahim Raisi drept candidatul cu cele mai mari șanse. Dacă ar fi ales, Raisi ar fi primul președinte iranian în funcție sancționat de guvernul SUA chiar înainte de a intra în funcție pentru implicarea sa în execuția în masă a prizonierilor politici în 1988, precum și pentru mandatul său de șef al sistemului judiciar, criticat la nivel internațional.

Fostul șef al băncii centrale, Abdolnaser Hemmati, este un candidat moderat al cursei, iar ceilalți doi candidați sunt Mohsen Rezaei, în vârstă de 66 de ani, și Amir Hossein Ghazizadeh Hashemi, deputat vechi în parlamentul din Mashhad, notează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel