Iranul este aproape gata să înceapă îmbogățirea uraniului cu o puritate de 60%
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay
Iranul este aproape gata să înceapă îmbogățirea uraniului cu o puritate de 60% la o uzină supraterană de la Natanz și intenționează să adauge 1024 de centrifuge IR-1 de primă generație la o uzină subterană.

Iranul a declarat că va îmbogăți uraniul cu 60%, un pas mare mai aproape de 90%, ca răspuns la ceea ce spune că a fost un act de sabotaj al Israelului împotriva unor instalații nucleare iraniene.

„Agenția a verificat astăzi că Iranul aproape că a finalizat pregătirile pentru a începe să producă UF6 îmbogățit cu până la 60% U-235 la Fabrica Pilot de Îmbogățire a Combustibililor Natanz (PFEP)”, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, referindu-se la hexafluorura de uraniu, forma în care uraniul este alimentat în centrifuge pentru îmbogățire.

Acordul nuclear al Iranului cu principalele puteri permite Teheranului să îmbogățească uraniul până la o puritate de 3,67%, una dintre multele limite pe care le-a încălcat acum mai bine de un an, ca răspuns la retragerea Washingtonului din acordul nuclear.

Peste 6.000 de centrufuge IR-1

Acordul mai spune că Iranul poate produce uraniu îmbogățit cu până la 5.060 de centrifuge IR-1 la uzina subterană de îmbogățire a combustibilului (FEP) de la Natanz. Deși a încălcat această regulă prin adăugarea de centrifuge mai avansate la FEP.

„Într-un raport emis astăzi statelor membre ... Directorul general Rafael Mariano Grossi a declarat că Iranul a informat agenția ... că țara intenționează să instaleze șase cascade suplimentare de centrifuge IR-1 la uzina de îmbogățire a combustibilului Natanz (FEP) care cuprinde un total de 1.024 de centrifuge ", a declarat AIEA.

Acest raport, unul dintre cele două emise miercuri seară și obținut de Reuters, a adăugat: „Iranul intenționează să utilizeze 6.084 centrifuge IR-1 instalate în 36 de cascade (în total la FEP)”.

Statele Unite și Iranul vor avea discuții care vor viza relansarea acordului nuclear iranian din 2015, joi, la Viena, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, potrivit Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel