Data publicării:

Iranul doreşte un guvern 'reprezentativ' în Afganistan

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Oamenii se adună în afara ambasadei pakistaneze, pentru a obține o viză, după ce talibanii au preluat conducerea la Kabul
Oamenii se adună în afara ambasadei pakistaneze, pentru a obține o viză, după ce talibanii au preluat conducerea la Kabul
Iranul a lansat luni un apel la ''toate părţile'' din Afganistan să înceteze violenţele şi să negocieze formarea unui guvern ''reprezentativ pentru diversitatea'' din ţara vecină, informează luni AFP.

Nu există o soluţie militară la criza pe care o traversează Afganistanul după preluarea puterii de talibani la Kabul, pe 15 august, în urma retragerii graduale a trupelor americane din ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă televizată.

Toate grupările şi toate taberele politice trebuie să se abţină de la recurgerea la forţă şi să se angajeze pe calea negocierilor şi a dialogului, a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit căruia Teheranul menţine un canal de comunicare permanent cu toate taberele politice din Afganistan. Iranul speră că poporul şi diferitele grupări (afgane) vor valorifica ocazia retragerii forţelor străine pentru a instaura un guvern reprezentativ pentru diversitatea ţării şi care va menţine legături amicale cu vecinii săi, a adăugat Khatibzadeh, potrivit Agerpres.

Vezi și: Liderii talibani avertizează Statele Unite să nu amâne retragerea trupelor din Afganistan

De la intrarea lor în Kabul pe 15 august, talibanii încearcă să convingă populaţia afgană că s-au schimbat şi că regimul lor va fi mai puţin brutal decât cel din perioada 1996-2001, când s-au mai aflat la putere în Afganistan. Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi, Iranul găzduieşte deja peste 3,46 milioane de afgani pe teritoriul său, în mare majoritate refugiaţi sau clandestini.

Solicitat de jurnalişti să spună câţi refugiaţi afgani au intrat recent în Iran, Khatibzadeh a evitat să răspundă precis. Este evident că, în circumstanţele actuale, a apărut un nou val de migraţie care sporeşte necesitatea continuării asistenţei umanitare, a declarat oficialul iranian, citat de agenţia EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel