Iranul dă în judecată Instagram și WhatsApp pentru instigare la proteste. Securitatea națională, ”linie roșie”
Compania americană Meta va fi dată în judecată de Iran, pentru că rețelele sociale Instagram și Meta au fost implicate în răspândirea de mesaje incitatoare.
Iranul intenţionează să dea în judecată compania americană de tehnologie Meta pentru incitare în legătură cu protestele antiguvernamentale din ţară, transmite dpa.
Linie roșie pentru Iran
”Cele două reţele de socializare Instagram şi WhatsApp (aparţinând Meta) au fost implicate în răspândirea de materiale incitatoare şi în periclitarea securităţii noastre naţionale ca parte a operaţiunilor conspirative ale inamicilor noştri”, a declarat luni adjunctul ministrului de Interne Majid Mirahmadi, potrivit agenţiei de ştiri Mehr, scrie Agerpres.
Securitatea naţională, a spus el, este o "linie roşie".
Proteste după moartea Mahsei Amini. Se dă vina pe o conspirație externă pusă la cale de SUA
Iranul, aminteşte dpa, a pus protestele declanşate de moartea în arest a tinerei Mahsa Amini pe seama unei conspiraţii externe puse la cale de SUA.
La scurt timp după declanşarea demonstraţiilor în urmă cu peste trei săptămâni, guvernul a restricţionat masiv internetul şi a blocat Instagram şi WhatsApp, care sunt extrem de populare în Iran. Prin aceste măsuri, guvernul a vrut să împiedice comunicarea între demonstranţi, precum şi publicarea de informaţii şi înregistrări video de la proteste. Tactica a funcţionat o perioadă, dar oamenii au găsit curând alte canale pentru a publica mărturii ale protestelor.
Anterior, judecătorul suprem al al Iranului a propus pentru prima dată un dialog al conducerii ţării cu opozanţii în timp ce protestele antiguvernamentale continuă. "Cetăţenii sau grupurile politice ar trebui să ştie că avem urechi pentru proteste şi critici şi că suntem pregătiţi pentru dialog", a declarat luni Gholam-Hossein Mohseni-Ejei.
Citește și: Video. Momentul în care televiziunea de stat iraniană a fost atacată de hackeri: "Sângele tinerilor noştri ţi se scurge de pe degete"
Potrivit portalului de ştiri Donya-e Eqtesad, el a recunoscut că sistemul politic al Iranului ar putea avea, de asemenea, "slăbiciuni şi defecte" şi a spus că acesta "este gata să asculte sugestiile şi, de asemenea, nu are nicio reţinere în a corecta orice greşeală". A nuanţat însă, spunând că trebuie să se facă o distincţie între proteste paşnice şi revolte violente.
SUA se revoltă pentru reprimarea protestelor din Iran
Statele Unite sunt alarmate şi revoltate de reprimarea exercitată de către autorităţile iraniene împotriva manifestaţiilor studenţilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Suntem alarmaţi şi revoltaţi de informaţiile privind maniera în care forţele de ordine răspund cu violenţă şi cu arestări masive la manifestaţii paşnice ale studenţilor, le-a spus Jean-Pierre jurnaliştilor care îl însoţesc pe preşedintele Joe Biden în Puerto Rico, teritoriu al SUA lovit grav de uraganul Fiona.
Violente confruntări au izbucnit între studenţi şi forţe de securitate într-o mare universitate din Teheran, la peste două săptămâni după manifestaţiile declanşate de moartea Mahsei Amini. Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat luni inamicii săi declaraţi SUA şi Israel că au încurajat această mişcare de contestare antiguvernamentală.
Această reprimare violentă a manifestaţiilor paşnice şi maniera în care guvernul iranian tratează femeile sunt exact genul de comportamente care împing tinerii iranieni talentaţi să părăsească ţara cu miile în căutare de demnitate şi perspective, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Totuşi, Karine Jean-Pierre a apreciat că pe de o parte SUA ar putea să condamne această reprimare, iar pe de altă parte să continue negocierile privind revitalizarea acordului internaţional din 2015 asupra programului nuclear iranian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News