Iranul adoptă weekendul de două zile, format din vineri şi sâmbătă (Proiect)
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Parlamentul iranian a aprobat un proiect de lege pentru extinderea weekendului la două zile, vinerea şi sâmbăta, excluzând ziua de joi, care este în prezent parţial liberă, potrivit AFP.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Consiliul Gardienilor, care este responsabil pentru conformitatea legilor, săptămâna legală de lucru va fi redusă de la 44 la 40 de ore, a relatat miercuri agenţia iraniană oficială de ştiri IRNA.

Proiectul de lege prezentat de guvern a fost adoptat de 136 de deputaţi, în timp ce 66 au votat împotrivă, după luni de dezbateri privind alegerea celor două zile ale weekendului. În prezent, vinerea este singura zi liberă săptămânală, în timp ce joia este considerată o zi lucrătoare cu jumătate de normă, adesea doar dimineaţa.

Alegând sâmbăta în loc de joi, Iranul se apropie de majoritatea ţărilor majoritar musulmane din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În ultimele luni, economiştii au avertizat împotriva alegerii unui weekend care să includă ziua de joi, pentru că asta ar cântări asupra comerţului dintre companiile iraniene şi cele străine, limitat la trei zile (luni, marţi şi miercuri) pe săptămână.

Unele figuri religioase şi-au exprimat opoziţia faţă de alegerea zilei de sâmbătă, pentru a nu imita ţările cu tradiţie creştină şi evreiască. Cu toate acestea, un parlamentar a declarat miercuri că un cleric şiit de rang înalt, ayatollahul Javadi Amoli, nu a ridicat nicio obiecţie religioasă faţă de alegerea zilei de sâmbătă, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel