Iranul acuză Occidentul că promovează violenţa şi că îi învaţă pe iranieni să fabrice arme
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian
Ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian
Ministrul Afacerilor Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a acuzat statele occidentale că promovează violenţa în Iran, învăţându-i pe manifestanţi să fabrice arme şi cocteiluri Molotov.

"În contradicţie cu Carta ONU, un mic număr de guverne occidentale, ascunzându-se în spatele unor sloganuri pacifiste, încurajează violenţa şi îi învaţă (pe manifestanţi) să fabrice arme şi cocteiluri Molotov în Iran, prin intermediul reţelelor sociale şi mass-media", a declarat Hossein Amirabdollahian, potrivit Agerpres.

Ministrul iranian a avut joi seara o convorbire la telefon cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, iar declaraţiile sale au fost publicate de site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Iranului.

Potrivit ministrului, acţiunea acestor ţări occidentale "a dus la uciderea unor poliţişti şi la insecuritate în Iran, şi chiar a pregătit terenul pentru acţiunea teroristă a (grupării) Stat Islamic".

Cel puţin 13 persoane, printre care doi copii, au fost ucise pe 26 octombrie într-un sanctuar şiit la Shiraz, în sudul Iranului, într-un atentat revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

Atacul de la Shiraz a avut loc în timp ce Iranul este, de aproape două luni, scena unui val de manifestaţii declanşate de moartea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, o iraniană kurdă de 22 de ani decedată la trei zile după ce fusese arestată de poliţia moravurilor la Teheran.

Autorităţile iraniene au calificat această mişcare drept "revolte alimentate de duşmanii" Iranului.

Comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, a avertizat vineri "duşmanii Iranului că ei nu vor mai cunoaşte pacea", potrivit afirmaţiilor sale transmise de agenţia de presă Irna.

"Îi vom lipsi de ea (de pace). De mai multe zile, lor le este frică şi ne transmit mesaje prin care ne cer să nu-i lovim", a susţinut generalul Salami.

Oficialul iranian a participat la o ceremonie în Marele Cimitir din Teheran în memoria lui Hassan Tehrani Moghaddam, supranumit "părintele rachetelor" iraniene, ucis în noiembrie 2011 într-o explozie la o bază militară la vest de capitala Teheran.

"Crimele duşmanului nu vor rămâne fără răspuns şi sângele martirilor va fi răzbunat", a declarat generalul iranian. 

Citește și:

UE pregătește un nou lot de sancțiuni împotriva Iranului

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei a declarat luni că în UE se duc discuții pentru elaborarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Iranului din cauza presupusei represiuni împotriva protestatarilor, potrivit Almayadeen.

”Pot confirma că negocierile despre acest pachet sunt într-adevăr în desfășurare la nivelul UE... Discuțiile sunt foarte constructive, dar nu pot oferi detalii, inclusiv intervalul de timp”, a declarat Andrew Sasse, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei.

Săptămâna trecută, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a publicat un tweet în care a anunțat luarea în considerare a UE de a emite sancțiuni împotriva Iranului. 

”Sunt șocat de faptul că oameni care manifestă pașnic la protestele din Iran mor. Condamnăm utilizarea disproporționată a forței de către forțele de securitate și suntem alături de poporul Iranului. Sancțiunile noastre UE sunt importante. Examinăm în continuare care vor fi pașii” afirma el

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel