Iranul a fost exclus de la ceremonia Premiului Nobel la Stockholm
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ambasadorul Iranului a fost exclus de la ceremonia de anul acesta a Premiului Nobel la Stockholm din cauza ”situației grave” din țară, a declarat vineri fundația privată care administrează prestigioasele premii.

La începutul acestei săptămâni, trimișii Rusiei și Belarusului au fost interziși să participe la evenimentul strălucitor din cauza războiului din Ucraina.

”Credem că, având în vedere situația gravă și în creștere, ambasadorul Iranului nu ar trebui invitat la ceremonia de decernare a Premiului Nobel”, a spus Fundația Nobel într-un comunicat. În mod normal, ambasadorii staționați în Suedia sunt invitați la evenimentul anual din 10 decembrie.

Cu sloganul #WomanLifeFreedom, demonstrațiile din Iran s-au concentrat mai întâi pe drepturile femeilor și pe hijabul mandatat de stat sau basma pentru femei. Dar au evoluat rapid în apeluri de a înlătura clericii șiiți care au condus Iranul de la Revoluția Islamică din 1979, scrie AP News.

Protestele au adunat, de asemenea, studenți universitari, sindicatele, prizonieri și minoritățile etnice precum kurzii de-a lungul graniței Iranului cu Irakul. De când au izbucnit protestele, forțele de securitate au tras cu muniție reală și gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstrațiile, ucigând peste 200 de persoane, potrivit grupărilor pentru drepturi.

La începutul acestei săptămâni, fundația a mai spus că își va continua practica de a invita liderii tuturor partidelor din parlamentul suedez, cu excepția democraților suedezi anti-imigrație. 

După 11 septembrie, partidul este al doilea ca mărime din Parlament și un partener apropiat al noului guvern de centru-dreapta. Partidul a căutat să se distanțeze de rădăcinile sale de extremă dreaptă.

Premiile Nobel sunt întotdeauna înmânate pe 10 decembrie, aniversarea morții fondatorului premiului Alfred Nobel în 1896.

 

Citește și:

Premiul Nobel pentru pace, împărţit de Zelenski şi Putin? Bulai: Nu ne miră, e posibil orice. S-a mai întâmplat în istorie

”Aceste premii mari, mă refer aici și la Oscar, Cannes, au început de mulți ani să fie ultrapolitice. Premiul Nobel pentru pace a fost luat politic. Nu uita că și Arafat (n.red Yasser Arafat) l-a luat, un mare lider politic din anii 1970- 1980. Era un părinte al terorismului. Era un premiu oferit că s-au împăcat evreii cu palestinienii...”, a început Alfred Bulai la Nod în Papură. 

”Sigur că a avut o însemnătate momentul, indiscutabil, dar era un premiu care marca o chestiune politică. Din acest punct de vedere trebuie să ne obișnuim că factorul politic este cel care decide fundamental (...) În general, corpul politic a intrat puternic pe planeta asta, în țările dezvoltate, în modul în care funcționează instituții autonome de multe decenii. Sigur că au început să apară criterii suplimentare. Atenție, mai ales la Cannes, unde s-au dat premii pentru tot felul de cineaști, din zone îndepărtate, cu criterii discutabile.”, a spus Alfred Bulai.

”Prin urmare, Premiul Nobel pentru pace nu merge la Navalnîi, disidentul din Siberia, ci la un activist din Belarus.”, a punctat Val Vâlcu. 

”Frumos ar fi ca, peste câțiva ani, să se dea Premiu Nobel dublu pentru pace lui Zelenski și Putin împreună! S-a mai întâmplat în istorie, nu inventăm apa caldă!”, a zis ironic Alfred Bulai.

”După 50 de ani de război, nu așa...”, a replicat Val Vâlcu.

”Deci, nu ne miră. E posibil orice! Fie vorba între noi, trăim într-o lume dinamică, în care putem avea orice fel de surprize. Marile țări își modifică politicile. Au ajuns să spună, de la un an la altul, aproape total alte lucruri decât spuseseră. Dar este o chestiune pe care au făcut-o întotdeauna marile puteri, dar o făceau la o perioadă mai mare de timp, aceste întorsături de poziționări.”, a mai zis Alfred Bulai.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel