Iran reacționează după ce s-a spus că ar fi îmbogăţit uraniu la 84%, apropiat de cel necesar pentru o armă nucleară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Iranul a negat că ar fi îmbogăţit uraniu la puritatea de 84%, nivel apropiat de cel de necesar pentru producerea bombei atomice, transmite Reuters.

Potrivit unei informaţii transmise duminică de agenţia de ştiri Bloomberg, inspectori ai ONU au detectat săptămâna trecută uraniu îmbogăţit la nivelul de 84%.

Republica islamică îmbogăţeşte uraniu până la nivelul de puritate de 60% începând din aprilie 2021. În urmă cu trei luni, a început îmbogăţirea uraniului la acest nivel într-o a doua instalaţie, Fordo, care este săpată într-un munte. Nivelul necesar pentru producerea unei bombe atomice este de circa 90%.

'Până în prezent, noi nu am întreprins nicio tentativă de a îmbogăţi (uraniu) peste 60%.'

'Până în prezent, noi nu am întreprins nicio tentativă de a îmbogăţi (uraniu) peste 60%. Prezenţa unor particule cu peste 60% îmbogăţire nu înseamnă producţie cu o îmbogăţire de peste 60%', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, Behrouz Kamalvandi, potrivit agenţiei oficiale IRNA.

Purtătorul de cuvânt iranian a calificat ştirea transmisă de Bloomberg drept 'calomnioasă', spunând că ea distorsionează faptele, scrie Agerpres.

Citește și - Regimul fundamentalist iranian anunță eșecul protestelor. Iranul se lansează într-un nou val de acuze la adresa SUA

Protestele naţionale, care au fost orchestrate de alte ţări, în special SUA, au eşuat, a declarat sâmbătă preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, cu ocazia marcării a 44 de ani de la Revoluţie Islamică din 1979, potrivit Agerpres, care citează DPA.

"Poporul iranian a făcut ca planul inamicilor străini de (a promova) revolta şi războiul mediatic să eşueze", a spus Raisi.

Şeful statului a mai afirmat că Iranul a neutralizat ceea ce el numeşte o conspiraţie organizată din străinătate şi a obţinut o nouă victorie pentru Revoluţie.

Cu toate acestea, realitatea din Iran este diferită de descrierea preşedintelui, comentează DPA.

Deşi numărul demonstraţiile de stradă s-a redus, persistă totuşi proteste în alte forme. Vezi mai multe aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel