Irakul, rupt de lume în noaptea de luni spre marţi, pe fondul protestelor antiguvernamentale
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Autorităţile irakiene au tăiat din nou în totalitate internetul la Bagdad şi în sudul ţării, unde s-a extins mişcarea de contestare, în noaptea de luni spre marţi, după o zi de confruntări în Capitală, inclusiv în apropierea clădirilor oficiale, informează France Presse.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale specializate în securitate cibernetică NetBlocks, 'această nouă întrerupere este cea mai gravă restricţie asupra telecomunicaţiilor impusă de guvernul irakian de la începutul manifestaţiilor' la 1 octombrie. În timp ce mişcarea de contestare, care solicită 'căderea regimului', pare să se îndrepte de la reluarea sa în 24 octombrie spre nesupunere civică paşnică, ziua de luni a fost marcată totuşi de violenţe.

Această săptămâna a început cu vărsare de sânge în oraşul sfânt şiit Kerbala, situat la aproximativ 100 km sud de Bagdad, unde patru manifestanţi au fost ucişi în noaptea de duminică spre luni, în timp ce protestatarii încercau să incendieze consulatul Iranului, ţară care - în opinia manifestanţilor - ar trage sforile 'regimului'.

Ziua de luni a continuat cu ciocniri în centrul Bagdadului între manifestanţi şi forţele de ordine care au tras cu gloanţe de război pentru prima oară după 24 octombrie. Confruntările au continuat până târziu în noaptea de luni spre marţi. Violenţe au avut loc în special pe podurile care duceau spre Ambasada Iranului, spre sediul guvernului, al ministerelor de Externe şi Justiţiei, protestatarii aruncând cu pietre în forţele ordine, care au răspuns trăgând cu gaze lacrimogene. De când această mişcare de contestare a început la 1 octombrie, 270 de persoane au fost ucise, acestea fiind în principal manifestanţi - potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, autorităţile încetând să mai facă informări despre victime.

În perioada 1-6 octombrie, 157 de oameni au fost ucişi oficial, aproape toţi fiind manifestanţi care au fost împuşcaţi de lunetişti pe care autorităţile asigură că nu îi poate identifica. Din 3 octombrie, Bagdadul a tăiat conexiunea internet pentru a o reface două săptămâni mai târziu. Blocarea pe reţelele de socializare, impusă din 2 octombrie, este încă în vigoare, dar poate fi uşor ocolită prin aplicaţii VPN, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel