Irak: Liderul kurzilor irakieni apreciază susţinerea SUA, în pofida retragerii forţelor sale din Siria
Preşedintele Kurdistanului irakian Nechirvan Barzani a declarat luni că retragerea americană din Siria este 'nedorită', dar că regiunea semi-autonomă din Irak apreciază rolul istoric jucat de SUA în protejarea ei, transmite Reuters.
Declaraţia evidenţiază reacţia precaută a conducerii kurzilor irakieni, care nu a condamnat Turcia pentru ofensiva declanşată pe 9 octombrie asupra luptătorilor kurzi din nord-estul Siriei, atac ce a determinat mii de kurzi să îşi părăsească locuinţele. Kurdistanul irakian se bazează pe conductele Turciei pentru a exporta petrol, iar legăturile bilaterale politice sunt strânse. Ofensiva Turciei de la frontiera nordică siriană, în urma retragerii trupelor americane care i-a dat astfel practic undă verde, a pus capăt guvernării de către kurzii sirieni a regiunii Rojava.
Astfel, Kurdistanul irakian rămâne unicul teritoriu din regiune unde populaţia kurdă se auto-guvernează. Decizia bruscă a preşedintelui american Donald Trump de a retragere trupele din nord-estul Siriei a fost criticată atât la Washington cât şi în alte capitale ale lumii, fiind văzută ca o trădare a aliaţilor kurzi loiali, care au luptat ani de zile alături de militarii americani împotriva grupării Stat Islamic.
'Înţelegem emoţiile puternice ale oamenilor noştri, dar aprecierea pentru rolul şi contribuţia forţelor de coaliţie, în special cele ale armatei SUA, nu ar trebui să fie afectată de decizii politice nedorite', se arată în declaraţia liderului kurd irakian. Indignaţi de faptul că fraţilor lor kurzi din Siria au fost trădaţi din nou de e o decizie politică a Statelor Unite, protestatari din oraşele kurde irakiene au ars steaguri ale Turciei săptămâna trecută, unii acuzând America că i-a trădat încă o dată pe kurzi. Kurzii irakieni resimt încă tentativa eşuată de obţinere a independenţei din 2017.
Ei consideră că eforturile le-au fost zădărnicite de atitudinea critică a SUA faţă de referendumul privind o autoguvernare kurdă deplină, poziţie pe care au calificat-o drept o trădare din partea Washingtonului. Critica americană, la care se adaugă condamnarea din partea Turciei şi a Iranului, au deschis calea forţelor guvernului irakian de a relua controlul asupra unor zone aflate sub control kurd după ce gruparea Stat Islamic ocupase zone întinse din teritoriul Irakului. Soldaţii americani au 'jucat un rol major' în protejarea regiunii Kurdistan în ultimii 30 de ani, a mai susţinut Barzani în declaraţia sa. 'Ei au luptat şi au fost răniţi alături de forţele Peshmerga în apărarea regiunii Kurdistan', a subliniat preşedintele Kurdistanului irakian, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News