Urmărește emisiunea live
IPS Teodosie, o nouă declaraţie controversată. "La noi vine lumina, la catolici nu"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
ÎPS Teodosie / Facebook Arhiepiscopia Tomisului
ÎPS Teodosie / Facebook Arhiepiscopia Tomisului
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a făcut o nouă declaraţie controversată, de această dată despre catolici. 

Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat, sâmbătă seara, dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare.

„Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradițiilor”, a răspuns Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Întrebat, mai departe, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus: „Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”.

În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”: „Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”.

Prima reacţie din Biserica Catolică

Întrebat de Mediafax despre afirmația Arhiepiscopului Tomisului, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a adăugat Doboș.

ÎPS Teodosie, declaraţie controversată la adresa femeilor 

„Nicio femeie nu poate fi preot. Aceasta e condiția ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul și iată că se află cu această neputință, pentru că - ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur - dacă nu ar fi fost păcatul nu s-ar fi înmulțit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeiești care le-a zis înainte de păcat <Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul>”, a spus ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel