Data publicării:
ÎPS Teodosie nu va fi sancționat de CNCD. BOR va decide
CNCD nu l-a sancționat pe ÎPS Teodosie pentru declarațiile referitoare la femei, lăsând la latitudinea BOR să decidă dacă înaltul ierarh a adus atingere dreptului la demnitate al femeilor.
'Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 9 iunie 2021, a adoptat următoarea hotărâre referitoare la afirmațiile arhiepiscopului Tomisului, Petrescu Teodosie cu privire la rolul femeii în cultul BOR, din data de 06.05.2021, în cadrul emisiunii ”Dialog Duhovnicesc”, difuzată de Radio Dobrogea:
Având în vedere:
- prevederile art. 1 alin. (3), art. 29 alin. (1), (2), (3) și (5), art. 30 alin. (1), (6) și (7) din Constituția României,
- art. 2 alin. (1) și (8), art. 15 din O.G. 137/2000,
- art. 1 alin. (1), art. 5 alin. (4) din Legea nr. 489 din 28 decembrie 2006 (*republicată*) privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, respectiv:
- conținutul declarației;
- contextul declarației;
- scopul declarației;
- funcția, poziția socială a autorului declarației;
Consiliul constată că, în astfel de cazuri cum este cel supus analizei (doar în acest caz concret ce constituie obiectul plângerii), în temeiul libertății religioase și a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze și să-și aplice propriile regulamente atunci când, un ierarh în exprimarea libertății de conștiință și religioasă poate aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în speță dreptului la demnitate a femeilor.
Acest drept și această obligație a cultelor recunoscute de stat rezultă și din art. 5 alin. (4) din Legea 498 din 2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor: „În activitatea lor, cultele, asociațiile religioase și grupările religioase au obligația să respecte Constituția și legile țării și să nu aducă atingere securității publice, ordinii, sănătății și moralei publice, precum și drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.” Hotărâre adoptată cu 6 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.', transmite Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, într-un comunicat de presă.
Ce a declarat ÎPS Teodosie despre statutul bărbatului și al femeii în biserică
„Nicio femeie nu poate fi preot. Aceasta e condiția ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul și iată că se află cu această neputință, pentru că - ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur - dacă nu ar fi fost păcatul nu s-ar fi înmulțit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeiești care le-a zis înainte de păcat <Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul>”, a spus ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea, pe data de 6 mai.
"Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut fii în dureri". Înaltul ierarh a continuat spunând că din cauza păcatului primordial femeia „naște fii în dureri”.
„Femeii i s-a spus: în dureri vei naște fii. Dacă nu păcătuia n-ar fi născut în fii în dureri. Toate acestea lămuresc diferența dintre bărbat și femeie și iată, ca să arate că nu este discriminare, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca bărbat. Și Sfântul Sfinților este bărbat", a mai spus ÎPS Teodosie.
Femeia, alături de sfinţi
În cadrul aceleași emisiuni, ÎPS Teodosie a spus că vede condiția femeii alături de sfinți, vorbind despre Maica Domnului.
„Maica Domnului este mai sfântă decât îngerii și decât sfinții. Este deasupra îngerilor și a sfinților. Nu este egală cu Dumnezeu, dar este aproape de Dumnezeu. Este cel mai aproape de Dumnezeu din neamul omenesc, astfel încât Dumnezeu, cu înțelepciunea Sa, a făcut echilibru ca nimeni să nu se simtă discriminat și fiecare să își poarte crucea vieții sale așa cum l-a lăsat Dumnezeu”, a mai spus înaltul ierarh.
După ce a fost reclamat la CNCD, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a adăugat că el prețuiește femeile, iar „cei care s-au scandalizat nu cunosc textul Sfintei Scripturi”. „Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată”, a spus el. De asemenea, și Arhiepiscopia Tomisului susţine că afirmaţiile lui ÎPS Teodosie sunt bazate pe înscrisuri ale Bibiliei.
VEZI ȘI Cum mi s-a părut ÎPS Teodosie, dincolo de imaginea distorsionată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News