Data publicării:

ÎPS Teodosie a găsit cauza bolilor psihice la copii: Au strânsă legătură cu păcatele părinților

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captură video YouTube @ Radio Dobrogea
FOTO: captură video YouTube @ Radio Dobrogea

ÎPS Teoodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a lansat o nouă controversă, de data asta legată de bolile psihice ale copiilor.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, continua afirmațiile controversate, pentru unele dintre acestea alegându-se cu plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. 

Citește și: Teodosie, audiat de CNCD după ce a dat verde la abuz în căsnicii. Buzoianu (USR): Avocata susținea că acesta nu este formator de opinie

Cea mai recentă afirmație a lui ÎPS Teodosie îi vizează pe copiii cu afecțiuni psihiatrice, despre care înaltul prelat susține că au legătură cu ”păcatele părinților”, dar și că cel mai eficient remediu este rugăciunea, nu medicația de specialitate.

”Sunt rugăciuni chiar consacrate și arată că omul se poate ridica deasupra acestor slăbiciuni, pentru că bolile psihice au strânsă legătură cu trăirea omului. Pentru copii au strânsă legătură cu păcatele părinților. Anumite momente de viață, sperietură, panică pot duce la boală psihică și sigur, sunt atât de diversificate aceste boli psihice”, a afirmat PS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la Radio Dobrogea.

Mai mult decât atât, ÎPS Teodosie susține că rugăciunea a fost de mai mult folos decât medicația pentru ”neajunsurile psihice”.

”Trebuie să spun că mulți din cei ce au putut să vină cu toată hotărârea, cu jertfa și cu dragostea de a se ruga lui Dumnezeu și a primi ajutor au primit mai mare ajutor prin rugăciune decât prin medicamente pentru neajunsurile psihice și Dumnezeu biruiește orice neputință”. 

Citește și: Femeile căsătorite și capul acoperit. Arhiepiscopul Teodosie, vizat de o nouă plângere la CNCD. Diana Buzoianu (USR): Trebuie sancționat

1 din 10 copii din România are nevoie de servicii de sănătate mintală

Potrivit unui raport al UNICEF, 9% din totalul copiilor din România, 0-18 ani, care reprezintă o cincime din populația rezidentă a țării, au nevoie de servicii de sănătate mintală, anual.

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din România este mult mai afectată comparativ cu cea a copiilor din alte state. Astfel, aproape 33% dintre adolescenții cu vârste între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al OMS.

Într-un studiu realizat în 2020, în România, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni.

Totodată, ierarhia tulburărilor mintale diagnosticate era următoarea: tulburările de conduită (24,19%), tulburări de deficit de atenție și hiperactivitate (22,65%), tulburările de anxietate (19,23%), tulburările din spectrul autist (14,47%), episodul depresiv (9,14%), tulburările de atașament (4,3%), fobia școlară (3,1%), tulburările
de comportament alimentar (2.88%).

Începând cu anul 2020, pandemia de COVID-19 a acaparat toată atenția atât din punct de vedere medical, cât și psihologic, însă prea puțin s-a discutat despre impactul izolării asupra populației, atenția pe analizarea sănătății mintale rămânând marginală în raport cu schimbările majore produse, potrivit raportului UNICEF, publicat în septembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel