Data actualizării:
Data publicării:

Ipoteză șoc: Vlad Țepeș nu a fost înmormântat în România

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Vlad Țepeș, faimosul domnitor român, cunoscut în lumea întreagă datorită romanului lui Bram Stoker, "Dracula", nu ar fi fost înmormântat în România, susțin cercetătorii din Estonia.

Despre mormântul lui Vlad Țepeș, unii istorici consideră că ar fi la Mănăstirea Snagov, în timp ce în multe cronici se susține că domnitorul român, ucis într-o zi rece a anului 1476 sau 1467, undeva pe drumul București-Giurgiu în timpul unei bătălii împotriva oștilor turcești, ar fi fost înmormântat în cea mai apropiată mănăstire ctitorită sau legată de numele său, repectiv Mănăstirea Comana.

Însă, acum o nouă teorie este vehiculată de cercetători din Estonia: că Vlad Țepeș nu ar fi fost ucis în urma unei trădări în bătălia din apropierea Bucureștiului, ci că ar fi fost răscumpărat de la turci de fiica sa, căsătorită în Italia, și că ar fi fost înhumat în mormântul, unde, inițial, se credea că se află trupul ginerelui său.

Citește și A murit românul care a făcut din Dracula un brand în SUA

Cea care a descoperit acest secret este o studentă estoniană care se documenta pentru lucrarea de diplomă și care a fotografiat basoreliefurile de pe mormânt cu detalii ce nu sunt caracteristice unui nobil italian, scrie stirileprotv.ro.

Mormântul se află într-o basilică din Napoli, unde inițial se credea că a fost înhumat ginerele lui Vlad Țepeș.

"În spatele acestui zid, în loc de Matteo sau lângă Matteo l-au pus și pe Vlad, contele Dracula. Da, ca epocă, poate fi", spun cercetătorii.

În plus, oamenii de știință susțin și că principele Vlad n-ar fi murit în bătălie, ci a fost luat prizonier de turci și, ulterior, răscumpărat de fiica sa cea mare, Maria, care era căsătorită cu un nobil italian din familia Ferrillo.

Un indiciu important, spun cercetătorii, este faptul că în catedrală se găsește și un tablou cu Sfântul Andrei, patronul spiritual al României. O altă pictură o înfățișează pe Maria, călcând în picioare un dragon. "În momentul în care se vede pe stemă un dragon, s-ar putea face o asociere, prin faptul că Matteo Ferrillo, Vlad al III-lea și alți doi nobili făceau parte din Ordinul Dragonului", mai spun aceștia.

Un alt detaliu care întărește convingerea că acela este mormântul lui Vlad Țepeș este prezența pe lespedea de marmură ce acoperă mormântul lui Ferrillo, ginerele lui Vlad Țepeș, a multor referințe fără legătură cu omul care ar fi fost îngropat acolo.

Deocamdată, există doar o teorie care este greu de demonstrat, realitate confirmată și de experți: "Misterul este chiar acesta, că nu avem niciun document, nici al lui Matteo, nici al lui Vlad".

Însă, oamenii de știință vor să elucideze misterul și au de gând să ceară aprobare la direcția monumentelor pentru a cerceta în amănunt catedrala, eventual chiar să desfacă mormântul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel