Ipocrizie extremă: Copiii oligarhilor ruși cresc în luxul Occidentului. Avioane private, apartamente pariziene, vacanțe, branduri și covor roșu - toate etalate pe Instagram
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Andrea Piacquadio)
Sursă foto: Pexels (Andrea Piacquadio)
Deși antogonizează cu valorile pe care Vestul le propune, elita Rusiei își crește progeniturile în cele mai cosmopolite orașe din Occident. 

Lumea lor este o lume cu avioane private, apartamente pariziene elegante, vacanțe de schi austriece și universități de elită din Londra și New York. Părinții lor dețin bunuri imobiliare de top pe cele mai exclusiviste străzi ale capitalelor europene. Profilurile lor din rețelele sociale sunt pline de haine scumpe de designer și evenimente pe covorul roșu.

O tânără a postat fotografii de la aniversarea ei de 22 de ani, lângă piscină, la vila unuia dintre oligarhii lui Putin, la Marea Adriatică. Acesta este doar un exemplu al opulenței copiilor Kremlinului. 

Părinții resping, copiii adoptă

În timp ce părinții lor critică public Occidentul, copiii lor cresc chiar în țările ale căror societăți ei pretind că le resping.

”Este evident o ipocrizie extremă. S-ar putea să nu vadă nici măcar o contradicție? Ei cred că există această competiție între SUA și Rusia, dar de ce ar trebui asta să afecteze planurile educaționale ale fiicei lor? Sau unde își au castelele?”, a spus Daniel Treisman, profesor specializat în politică rusă la Universitatea din California, Los Angeles.

Putin însuși i-a criticat pe rușii care se pot alinia ”mental” cu Occidentul într-un discurs de luna trecută, acuzându-i că se gândesc că fac parte dintr-o ”rasă superioară” și că lucrează cu ”Occidentul colectiv” pentru un singur obiectiv: ”distrugerea Rusiei”. 

”Poporul rus va putea întotdeauna să distingă adevărații patrioți de mizerii și trădători și să-i scuipe pur și simplu ca o musculiță care le-a zburat accidental în gură”, a spus Putin.

Au crescut și studiat în Vest

Una dintre primele familii acuzată de corupție și ipocrizie în Rusia este cea a lui Dmitri Peskov, adjunctul șefului de cabinet și purtătorul de cuvânt șef al lui Vladimir Putin, un rol care îi oferă o voce care se poate identifica cu a lui Putin. 

Statele Unite l-au sancționat recent pe Peskov, pe soția sa și pe cei doi copii adulți (din două căsătorii anterioare), afirmând că familia trăiește ”o viață luxoasă care este incongruentă cu salariul declarat al funcționarului public și care este, probabil, construită pe bogăția obținută din legăturile lui Peskov cu Putin”.

Cel puțin doi dintre copiii săi au fost crescuți în mare parte în Europa de Vest înainte de a se întoarce la Moscova ca adulți, scrie CNN

Trăiesc în lumi diferite de cea a majorității rușilor săraci

În timp ce Trezoreria SUA nu a precizat excesele discutabile, Peskov, care a ocupat rolul său timp de aproape un deceniu și ar fi câștigat 173.000 de dolari în 2020, a fost văzut purtând un ceas de designer de 600.000 de dolari și a plecat într-o lună de miere care a costat aproximativ 430.000 de dolari pe un iaht, timp de o săptămână în largul coastei Sardiniei, potrivit unei investigații a Fundației Anticorupție fondată de liderul opoziției ruse întemnițat Alexei Navalny.

Pe baza înregistrărilor proprietății, a postărilor pe rețelele sociale și a bazelor de date privind încălcările rutiere, Fundația Anticorupție a dezvăluit, de asemenea, că soția, fosta soție și copiii lui Peskov dețin vehicule de lux și case de milioane de dolari în întreaga lume, inclusiv în Rusia și Franța, un contrast puternic cu cei aproape 20 de milioane de ruși care trăiesc în sărăcie.

Bogăția uluitoare, dar aparent inexplicabilă, a unor astfel de familii din lumea lui Putin, spun experții, se rezumă la un singur concept: cleptocrația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel