Ionuț Stroe (PNL): ”Stabilitatea Ucrainei e importantă și pentru stabilitatea României”
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, despre situația din Ucraina (Facebook)
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, despre situația din Ucraina (Facebook)
Ionuț Stroe (PNL) susține că România este ”protejată în fața riscurilor militare”, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. 

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, salută eforturile diplomatice intensive desfășurate de România în privința situației de securitate de la granița Ucrainei și din zona extinsă a Mării Negre.

Într-o postare făcută pe contul său de socializare, Stroe afirmă că este ”un efort solid și un tur de forță realizat în ultimele luni la nivelul Președintelui Klaus Iohannis, al MAE și al altor instituții ale statului român, chiar dacă nu întotdeauna într-un mod foarte vizibil pentru publicul larg.

Toate acestea ne permit să spunem, astăzi, că România are cele mai bune garanții de securitate din istoria sa, iar românii sunt în siguranță. România este protejată în fața riscurilor militare”, a scris Stroe.

Acesta a ținut să sublinieze importanța apartenenței României la NATO, dar și a coordonării în cadrul parteneriatului strategic cu SUA, precum și a unei colaborări intense cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

”România este NATO și garanțiile de securitate oferite de articolul 5 al Tratatului sunt o realitate palpabilă și sunt validate chiar în aceste zile de o mobilizare probabil fără precedent, diplomatică dar și în termeni militari. Vizita recentă a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, la baza Mihail Kogălniceanu și întâlnirea bilaterală cu președintele Klaus Iohannis sunt o confirmare a acestei mobilizări.

În ceea ce privește Ucraina, aș vrea să subliniez și mesajul clar al României în susținerea integrității și suveranității statului vecin. Stabilitatea Ucrainei e importantă și pentru stabilitatea României”, a mai notat liberalul.

Mai mult, Stroe consideră că în ”secolul 21, războiul și agresiunea militară nu mai trebuie permise, chiar și unei țări ca Rusia, și e necesar a fi descurajate”, adăugând că acest lucru se poate realiza prin solidaritate euro-atlantică în jurul valorilor comune.

România este sub ”umbrela aliată de securitate”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, susține că România, ca stat membru NATO, beneficiază în acest moment de toate garanțiile de securitate pe care le poate avea. ”Ca stat aliat, suntem deplin apărați de umbrela aliată de securitate. Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă de o implicare a României într-un conflict militar, pentru că acest lucru nu se va întâmpla”, a spus ministrul, după audierile de la Parlament.

Totodată, acesta a afirmat că dacă Rusia va porni un conflict militar, împotriva Ucrainei, situația de securitate la nivel european va cunoaște o deteriorare și mai puternică, dar a subliniat că ”nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau a Alianței Nord-Atlantice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel