Ionuţ Stroe (PNL): Decizia JAI şi mai ales votul Austriei creează un precedent periculos la nivelul UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a spus, cu privire la aderarea României la Schengen, că „decizia Consiliului JAI şi mai ales votul Austriei creează un precedent periculos la nivelul UE”.

„Votul de astăzi din Consiliul JAI este o nedreptate la adresa României. Poziţia Austriei nu a ţinut cont de realităţile obiective ale comunităţii europene. Niciun argument invocat de Austria pentru votul său nu a avut o fundamentare serioasă şi acest lucru a fost contrazis în repetate rânduri prin date oficiale”, a transmis Ionuț Stroe.

„Decizia JAI şi mai ales votul Austriei creează un precedent periculos la nivelul UE, într-un context regional extrem de sensibil. Este necesar ca acest precedent să fie pus cât mai repede în discuţie la nivelul UE, pentru a identifica mecanismele prin care pot fi evitate poziţiile precum cea a Austriei de astăzi. Comunitatea europeană trebuie să sancţioneze astfel de derapaje şi să stabilească reguli care pun lupta electorală mai prejos de interesul comun al statelor membre”, a scris Ionuţ Stroe pe contul de Facebook.

De asemenea, a mai spus că „România va susţine acest punct de vedere la nivelul UE şi va cere ca el să capete răspuns sub forma unor decizii concrete”.

„Din acest motiv, dar şi din nevoia de a transmite un mesaj cât se poate clar în plan extern, avem nevoie de unitate naţională la nivelul clasei politice. România nu va renunţa la obiectivul de aderare la Spațiul Schengen. Vom continua să facem orice demersuri vor fi necesare pentru ca ţara noastră şi românii să primească respectul cuvenit în Europa”, a conchis Ionuț Stroe.

Citește și...

Rareș Bogdan: Comportamentul Austriei a fost sfidător, agresiv la adresa României

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a transmis, joi, un mesaj extrem de dur după ce România nu a fost admisă în Spaţiul Schengen. 

„Olanda a spus extrem de clar că dorește vot pozitiv pentru România, dar să nu fie la pachet cu Bulgaria. Vă spun ceea ce nu se știe încă în spațiul public în România. Vă spun exact cum au decurs lucrurile. Au fost mai multe scenarii de lucru. Primul scenariu de lucru a fost ca votul să fie mutat pentru luna septembrie. România a refuzat mutarea votului. După lungi discuții, Austria a solicitat ca votul să fie dat în luna iunie. România a zis suntem de acord ca țara noastră să intre în iunie sau în septembrie terestru și în luna martie aero-portuar, dar nu suntem de acord ca votul să nu fie dat azi în Consiliul JAI. Olanda a intervenit și a spus noi suntem de acord ca votul să se dea azi în Consiliul JAI, noi ne opunem accesului Bulgariei, dar suntem pentru accesul României și Croației. Bulgaria, care a rânjit satisfăcută la sfârșit, s-a opus și a refuzat decuplarea de România la înțelegere cu Austria”, a spus Rareș Bogdan la Antena 3 CNN.

„E un joc pe care Austria l-a făcut cu Bulgaria”, a subliniat Rareș Bogdan.

„României i s-au făcut, în istorie, multe nedreptăți, dar cea mai mare i s-a făcut, în acest moment, prin votul Austriei”, a mai zis Rareș Bogdan.

„Să știe românii că cele mai vehemente țări pentru România au fost Germania, care a fost avocatul României, Luxemburg și Franța. Cele trei țări s-au comportat admirabil față de România!”, a spus Rareș Bogdan.

„Comportamentul Austriei a fost sfidător, agresiv la adresa României”, a zis Rareș Bogdan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel