Data actualizării:
Data publicării:

Ionica Tarău, după prezidențiale 2019: Diaspora a votat trei zile, dar la aceste persoane nu s-a gândit nimeni!

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ionica Tarău, interpret autorizat în limbaj mimico gestual, a vorbit pentru DC News despre problemele cu care s-au confruntat persoanele cu deficienţe de auz la alegerile prezidenţiale 2019. 

Ionica Tarău este mama lui Mihai, un tânăr surdo-mut care a absolvit Faculatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării de la Universitatea din București (FJSC). Deşi fiul ei nu a întâmpinat nicio problemă la alegerile prezidenţiale de anul acesta, Ionica Tarău ne-a povestit că alte persoane nu au fost la fel de norocoase. 

"Copilul meu ştie unde e secţia de votare, am mers împreună, dar sunt alte persoane cu deficienţe de auz care, din cauza faptului că se schimbă o stradă, sau o anumită secţie de votare, ei nu au pe cine să întrebe, nu ştiu, nu cunosc legile". 

Întrebată de unde îşi iau persoanele cu deficienţe de auz informaţiile pentru a vota, Ionica a răspuns: "Informaţiile corecte nu le iau de nicăieri. Sunt foarte dezamăgită pentru că eu sunt una dintre persoanele care au militat ani de zile în interesul persoanelor cu deficienţe de auz. 

Prin asociaţia care a fost acredită la Camera Deputaţilor din anul 2008, cred că 80% dintre politicienii PSD sau PNL, două partide puternice, au ştiut că eu militez pentru accesul informaţional şi comunicaţional. Ştiind aceste lucruri şi nefăcând nimic, pentru că în Buzău, doar în campania electorală pentru primari, eu, ca interpret autorizat, am tradus necondiţionat, fără să cer nimic. Am considerat că ceva care a pornit în plan local se putea extinde la nivel naţional. 

Nu este suficient ca CNA-ul să traducă nişte informaţii pe unele posturi de televiziune dimineaţa sau noaptea. Este normal ca persoanele cu deficienţe de auz şi comunicare verbală să ia la cunoştinţă de fiecare program electoral, al fiecărui candidat".

Diaspora a votat trei zile, nimeni nu s-a gândit la persoanele cu deficienţe

Deşi legea electorală a fost adoptată pentru ca diaspora să poată vota timp de trei zile, nimeni nu s-a gândit la persoanele cu deficienţe de auz şi de vorbire.  

"Legea electorală a fost adaptată electoratului cetăţenilor care trăiesc în afară. Votează trei zile. S-a gândit cineva că aceşti oameni cu deficienţe de auz şi vorbire aveau nevoie înainte cu trei zile sau o săptămână de anumite informaţii? Nu s-a gândit nimeni, absolut nimeni.

Legea electorală nu este accesibilă pentru electoratul surdo-mut", a spus Ionica Tarău.

De asemenea, aceasta este indignată de faptul că pe niciun post de televiziune nu s-a tradus nici măcar o dată programele candidaţilor.

"Ceea ce mă intrigă şi mai mult este faptul că legea protecţiei sociale 449 pe 2014,  art 31, 61 există sau nu se aplică. Sunt informaţii de interes public. Nicio emisiune, pe niciun post naţional, niciun program al niciunui candidat nu a fost tradus pentru persoanele cu deficienţe de auz. Nimeni nu a ieşit niciodată cu ce ai voie sau ce nu ai voie să faci, sau când se încheie campania electorală. Surzii fac campanie în ziua de alegeri. Dacă un surd ar face o poză în cabina de vot şi ar fi prins ar fi infracţiune. Este vinovat surdul că nu i-a spus nimeni nimic? Nu.

Tot legea 449 pe 2006 din 2006 finanţează anumite ONG-uri prin art. 98. Eu îmi pun întrebarea: Cum să finanţezi nişte asociaţii care nu reprezintă nici 50% din electoratul unui judeţ cu dizabilităţi? Asta e problema. Surzii nu mai vor să fie manipulaţi, nu mai vor un lider care să le spună "Votaţi asta". Surzii au nevoie de educaţie, au nevoie să fie respectaţi. În lumea surzilor, nu vreau să nu mai vedem finanţări oferite pentru oameni care nu sunt pregătiţi şi instruiţi să devină lideri în lumea surzilor!", a mai spus Ionica Tarău pentru DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel