Data publicării:

Ionel Arsene: Susțin schimbarea denumirea Complexului Rezidențial de Servicii Sociale Păstrăveni în Complexul Rezidențial de Servicii Sociale „Barbara Stamm“

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Susțin și apreciez ideea de a fi schimbată denumirea Complexului Rezidențial de Servicii Sociale Păstrăveni în Complexul Rezidențial de Servicii Sociale „Barbara Stamm“, ca o recunoaștere a celei care a fost o adevărată mamă pentru circa 500 de copii și adulți din județul Neamț, a precizat Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț.

Barbara Stamm, trecută în eternitate pe 5 octombrie 2022 a pus capăt chinurilor unor tineri care trăiau în condiții improprii într-un vechi cămin spital pentru copii cu dizabilități, clădire de tip comunist, în comuna Păstrăveni. Asta se întâmpla în 1990. Iubirea de oameni a făcut-o să se implice în schimbarea sorții acelor suflete, prin înființarea unui centru modern, care funcționează și astăzi în cele mai bune condiții în județul nostru.

În prezent, reprezentanții complexului de la Păstrăveni și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț sunt în etapa de pregătire a schimbării denumirii instituției.

Îmi doresc foarte mult ca numele Barbarei Stamm, cea pe care beneficiarii de la Păstrăveni au numit-o „îngerul lor păzitor“, să rămână pe frontispiciul instituției! Știu că iubirea ei pentru oamenii aflați în suferință nu a rămas fără răspuns ! De fiecare dată când mergea în mijlocul lor era o mare bucurie pentru ei! Personal am colaborat în mai multe rânduri cu Barbara Stamm. În decembrie anul trecut ar fi trebuit să revină în județ și urma să discutăm despre noi proiecte.

În memoria ei, vreau ca instituția de protecție socială de la Păstrăveni să îi poarte numele!

Cine a fost Barbara Stamm

Născută la 29 octombrie 1944, în localitatea Bad Mergentheim, Barbara Stamm a avut o carieră prodigioasă din punct de vedere politic, fiind membru al Parlamentului bavarez din anul 1976 până în 2018 şi contribuind semnificativ la dezvoltarea relațiilor româno-germane. A vizitat țara noastră de peste 100 de ori, de fiecare dată în sprijinul persoanelor cu dizabilități sau al altor categorii defavorizate.

„România este a doua mea patrie. Germania a fost şi este în continuare interesată de o legătură strânsă cu România şi pot spune că angajamentul prietenos al Germaniei a contribuit la netezirea drumului României în Uniunea Europeană. Astăzi suntem (...) uniţi în marea casă numită Europa - o Europă la care România a aparţinut întotdeauna geografic şi cultural”.

Doamnei Barbara Stamm i-a fost încredin­țată de către Parlamentul Bavariei în luna iulie 1990, în vremea când deţinea calitatea de secretar de stat în cadrul Ministerului Social bavarez, misiunea de a organiza o operă de ajutorare pentru România. La primele vizite în ţara noastră a fost confruntată cu realitatea tristă din căminele de copii, văzând condițiile dificile în care aceștia erau nevoiți să supra­viețuiască.

La Iași, împreună cu Primăria orașului, a inițiat un proiect numit Mamă - copil, pentru mamele nevoite să-și crească singure copiii.

Inima ei a bătut cu putere pentru România, acest fapt reflectându-se în nenumăratele proiecte umanitare pe care le-a inițiat sau ajutat în mai multe județe ale ţării, precum Bihor, Botoșani, Ilfov, Neamț, Suceava, Timiș, Tulcea etc.

Vizita doamnei Barbara Stamm, în anul 1991, la căminul-spital pentru copiii cu dizabilități din județul Neamț, a reprezentat momentul de început al cooperării româno-germane în domeniul asistenței sociale din acest judeţ, fiind înființată în scurt timp, la inițiativa domniei sale, Asociaţia „Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V”, în sprijinul copiilor României.

Mai târziu, în anul 2000, a înființat Fundația Bavaria–România cu scopul de a sponsoriza proiecte sociale în țara noastră, precum Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap - Păstrăveni. Prin investiții financiare serioase și prin angajamentul personal al membrilor săi, fundația a contribuit la transformarea acestei instituții spre standarde comparabile cu cele din Germania, constituind un exemplu de bună practică în România.

Meritele deosebite obţinute în această activitate asiduă i-au fost recunoscute încă din anul 2000 doamnei Barbara Stamm, pe atunci ministru de stat al Secretariatului Bavarez pentru Muncă, Afaceri Sociale, Familie etc., în acel an fiindu-i conferit, de către Statul român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer.

De asemenea, domnia sa a susținut financiar înființarea și funcționarea în perioada 2005- 2014, la Iași, a Școlii Postliceale Olga Sturdza în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță, având sediul în Casa Diaconiadin Iași. Şcoala inaugurată în luna decembrie a anului 2005, în prezența doamnei Barbara Stamm, a pregătit mai multe generații de pedagogi de recuperare pentru persoane cu diza­bilități sau pentru alte categorii de persoane aflate în dificultate, fiind recunoscută şi acreditată de Ministerele Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei, întrucât corespundea standardului Comisiei Europene pentru nivelul 2, preuniversitar.

Proiectul a fost sprijinit financiar de Guvernul Landului Bavaria din Germania şi de către Fundaţia Robert Bosch.

În ziua de 11 septembrie 2011, sute de credincioşi români au participat la slujba punerii pietrei de temelie pentru noul Centru bisericesc ortodox român din München, având hramurile Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. La slujba pe care am săvârșit-o personal în continuarea Sfintei Liturghii împreună cu numeroși membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a participat și doamna Barbara Stamm, care a făcut apoi parte din Consiliul de administrație pentru construirea Centrului bisericesc ortodox român din München. Proiectul acesta a fost susținut financiar la început de către Biserica Evanghelică-Luterană și de către Biserica Romano-Catolică din Bavaria, ca încurajare.

În cadrul acestui eveniment am amintit vizitele anuale pe care doamna Barbara Stamm le-a efectuat în România, în general, și în Moldova, la Iași, în special, în perioada în care am fost Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Tot domnia sa a contribuit la construcția a cel puțin 20 de case pentru copiii cu dizabilități, iar la un moment dat a mijlocit aducerea cu trenul a mai multe case noi realizate în Germania, care au fost asamblate apoi în România, la Centrul pentru copii de la Păstrăveni (judeţul Neamţ).

Ca femeie creștină, care mărturisește și lucrează pentru credința creștină, s-a îngrijit şi a ajutat permanent oamenii aflați în suferință.

A ajutat în mod direct Biserica, iar ca om politic, s-a asemănat cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, care și-au manifestat public credința lor, potrivit ziarullumina.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel