Ion Ţiriac o apără pe Simona Halep în scandalul dopajului: Proba ei de sânge în România a fost maltratată
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Ion Ţiriac a declarat, miercuri seară, la Gala Sportului 2023, faptul că proba de sânge recoltată în România jucătoarei Simonei Halep a fost 'maltratată'. Mai mult, fostul tenismen a zis că nu trebuia admisă de nicio instanţă sportivă în cazul de dopaj în care aceasta este implicată.

'Ce să spun despre Simona, că nu ştiu mai multe decât voi, pentru că nu are voie să vorbească, sau a fost sfătuită să nu vorbească. Însă, având în vedere că acum ştim că proba de sânge a fost oarecum maltratată, să nu-i spun altfel, în România, luată la 5:30 dimineaţa, şi trebuia în trei ore să fie la minus 3 grade, în nu ştiu ce laborator... aia nu ar fi trebuit să fie admisă niciunde. Luată şi după atâta timp', a declarat Ion Ţiriac, la Ateneul Român.

Ţiriac speră ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv, unde Simona Halep a contestat decizia de suspendare pentru patru ani, să nu judece la fel ca în cazul fostei gimnaste Andreea Răducan, testată pozitiv la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000.

'Şi hai să mai descoperim o treabă. Să sperăm că TAS face o treabă mai bună ca la Sydney, unde a încercat să fie Solomon, şi a luat Andreei Răducan încă două medalii de aur. Să sperăm că acum le vine un pic mintea la cap', a mai spus Ţiriac.

Simona Halep a fost audiată la Lausanne în perioada 7-9 februarie. Un verdict va fi dat în apelul depus de ea în următoarele săptămâni sau luni. Cariera ei s-a oprit pe data de 7 octombrie 2022, când a început suspendarea sa provizorie, în urma unui test făcut la US Open 2022. Testul a fost pozitiv la un produs interzis, roxadustat, o moleculă care stimulează producţia de globule roşii.

Produsul este clasificat ca EPO (etriopoetină) în regulamentele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). În primăvara anului 2023, Simona Halep a fost acuzată de o nouă infracţiune, respectiv 'nereguli' în datele paşaportului ei biologic, un instrument de monitorizare pe termen lung pentru sportivii de nivel înalt.

Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, pe 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). Perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în data de 24 octombrie, împotriva suspendării sale pe patru ani pentru dopaj. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel