Ion Moraru, șeful SGG, din nou la DNA
Ion Morar, șeful Secretariatului General al Guvernului, a venit, luni, la DNA pentru a depune unele documentele. Actele au legătură cu ancheta deschisă de procurori în cazul mai multor contracte păguboase încheiate de Guvern.
Ion Moraru a fost audiat dosar săptămâna trecută și a declarat că are calitatea de martor în acest dosar.
Deocamdata, procurorii au început urmărirea penală in rem. Sunt verificate patru contracte încheiate de Guvernele României din ultimii 12 ani, în valoare de 1 miliard de euro.
Este vorba despre patru contracte: două de licenţe de programe informatice Microsoft, Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierelor şi derularea Sistemului Educaţional Informatizat (Siveco).
Procurorii investighează patru fapte de corupție: abuz în serviciu, trafic de influență, luare și dare de mită.
Citește și: Contracte de miliarde din guvernările Năstase, Tăriceanu și Boc, verificate de DNA
În primele trei contracte apare numele lui Claudiu Ionuț Florică, iar în cel de-al patrulea doar ca participant la licitație. Conform procurorilor DNA, în cazul contractului cu firma Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierelor, Florică a condiţionat managementului companiei FSC plata unui comision de succes de 15% pentru firmele Gessa şi Profinet, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului - ministru, potrivit evz.ro.
Claudiu Ionuț Florică este ginerele fostului lider sindical Aurel Cornea de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Mai mulţi foşti şi actuali funcţionari din Ministerele Educaţiei, Comunicaţiilor şi Internelor au fost chemaţi la audieri, săptămâna trecută.
Citește și: Cine se află în spatele megașmenului de 100 de milioane de euro marca Gabriel Sandu
Ancheta a plecat de la o plângere depusă de Corpul de Control al premierului Victor Ponta şi care se referea la un contract pentru licenţe educaţionale, din perioada mandatului lui Daniel Funeriu la Ministerul Educaţiei.
Apoi s-a extins la trei contracte supraevaluate semnate de cele trei ministere cu Microsoft.
Toate documentele privind contractele pentru licențele de la Microsoft au trecut pe la Secretariatul General al Guvernului. Executivul a dat și o hotărâre, în acest sens, în decembrie 2003.
Conform procurorilor, reprezentanţii Secretariatul General al Guvernului au ajuns la vremea respectivă la concluzia că este mai bine să închirieze licenţele, nu să le cumpere. În următorii ani, contractul a fost completat cu acte adiţionale iar costul închirierii a crescut de la 54 la 105 milioane de dolari. Cumpărarea costa doar 41 de milioane de dolari.
Procurorii verifică şi contractul pentru securizarea frontierelor, în cazul căruia mita ar fi ajuns până la conducerea Ministerului de Interne şi chiar mai sus, la premierul Adrian Năstase.
Citește și: Megaşmenul DIM Soft SRL revine în forţă. După ce a curăţat Ministerul Comunicaţiilor de 100 milioane de euro, "căpuşa" sare în curtea lui Blejnar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News