Data actualizării:
Data publicării:

EXCLUSIV. Ion Ficior, torționarul de la Periprava, trimis în judecată

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
310682-ficioru
310682-ficioru

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) l-a trimis în judecată pe Ion Ficior, fostul comandant al coloniei de muncă Periprava, pentru infracțiuni împotriva umanității, spun surse DC News .

În cazul lui Ficior (85 de ani), procurorii au dispus, la 24 aprilie 2014, schimbarea încadrării juridice de genocid, din vechiul Cod Penal, în infracțiuni contra umnității, conform noului Cod Penal.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a făcut publice, până la acest moment, cinci nume din lotul de 35 de persoane suspectate de comiterea unor crime și abuzuri în perioada comunismului.

Lista a fost deschisă de fostul comandant al închisorii Rîmnicu Sărat, lt.-col. (r) Alexandru Vișinescu, trimis și el în judecată la 18 iunie anul curent, pentru infracțiuni contra umanității.

Procurorii Parchetului General transmiteau recent într-un comunicat că, din probatoriul administrat până la acest moment, a rezultat faptul că în perioada 1958 - 1963, în care Ioan Ficior a deţinut funcţiile de comandant şi locţiitor de comandant al Coloniei de muncă Periprava, ar fi introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici, persoane considerate o ameninţare directă sau indirectă la adresa noului regim politic.

Constantin Istrate, al cincilea nume din lotul torționarilor identificați de IICCMER

„Chiar dacă nu era prevăzută în mod expres exterminarea deţinuţilor politici, regimul de detenţie instituit prin acte normative menţionate (reducerea raţiilor alimentare, izolarea, regimul de carceră, interzicerea legăturilor cu familia, a dreptului de a primi pachete), dar şi prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi), conţine premisele exterminării persoanelor deţinute", au arătat procurorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel