Ion Cristoiu: Pivniceru are dreptate în cazul limitării atribuțiilor SRI
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
cristoiu
cristoiu

Ion Cristoiu a declarat, miercuri seara, în cadrul emisiunii „Ultimul cuvânt”, de la B1 TV, că din punct de vedere procedural, a statului de drept, ministrul Justiției, Mona Pivniceru, are dreptate când vine vorba despre limitarea atribuțiilor SRI. În schimb, Victor Ponta, a negat această informație.

„Modificarea cheie prevede, în esență, ca informațiile obtinute pe mandate de siguranță naționala pot fi utilizate ca probă în instanță doar în cadrul dosarelor care vizează infracțiuni la adresa securității naționale”.

 ”Poate că doamna Pivniceu, și cu știința domnului Ponta, a vrut să-i salveze pe marii corupți. Dar din punct de vedere procedural, a statului de drept, are dreptate. E vorba de probe. Ei (magistrații n.r.) foloseau DNA-ul, în loc să-și facă propriile interceptări, în cazuri de siguranță națională. Dar ele erau folosite ca probe convingătoare. Pot fi folosite ca probe circumstanțiale” este de părere Cristoiu.

 Jurnalistul a mai precizat că îl apără pe Alin Trășculescu și  că nu crede că parlamentarii trebuie arestați preventiv doar pentru că au funcția respectivă.

Ministerul Justiției ar propune introducerea următorului articol:

 „Art.12/9- (1) Datele şi informaţiile de interes pentru securitatea naţională, rezultate din activităţile autorizate, dacă indică pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, sunt reţinute în scris şi transmise organelor de urmărire penală, potrivit art.61 din Codul de procedură penală, cu declasificarea, după caz, totală sau în extras, potrivit legii, a încheierii şi a mandatului prevăzute la art. 125. Convorbirile sau comunicările interceptate se ataşează procesului-verbal prevăzut în art.61 din Codul de procedură penală numai în măsura în care acestea au vizat infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale”.

Victor Ponta a  neagat însă această informație. Premierul a declarat că nu a auzit de acest proiect de lege, și că nu intenționează să facă aceste modificări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel