Ion Cristoiu explică dezastrul ARD
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ion cristoiu dce
ion cristoiu dce

Ion Cristoiu scrie într-un editorial pentru Evz că la alegerile parlamentare din acest an s-a repetat situația din anul 2000, atunci când PDSR și PRM obținuseră cu 17% mai mult decât PD și PNL. Jurnalistul spune că eșecul s-a produs din cauza electoratului ARD care nu a venit la urne, urmarea fiind rezultatul foarte slab al Dreptei.

Potrivit editorialistului, ”dezastrul îşi are cauza nu atât în forţa Stângii, întruchipate de  USL, cât mai ales în slăbiciunea Dreptei, întruchipate de ARD”. El arată că, deși prezența la vot de duminică asta a fost puțin mai mare decât cea din 2008, o mare parte a electoratului nu a venit la urne: ”și acea parte nu poate fi decât a electoratului de Dreapta”.

”De ce n-au ieşit alegătorii de Dreapta?! Două fapte pot răspunde într-un fel: 1) Liderul PDL, Vasile Blaga a pierdut bătălia de la colegiul din Timiş. Desigur şi alţi colegi, dacă nu chiar toţi, n-au obţinut 50%. Ceilalţi însă, spre deosebire de Vasile Blaga, au reuşit să roadă din procentajul concurentului USL, astfel încâ”t acesta să nu închidă colegiul. Vasile Blaga n-a reuşit asta. 2) O candidată PDL îmi spunea că, în colegiu, alegătorii de Dreapta, o puneau să jure că nu va pleca din partid”, scrie Ion Cristoiu.

”Primul fapt exprimă sancţiunea PDL pentru impresia de non-combat creată pe parcursul campaniei. Al doilea fapt, exprimă neîncrederea alegătorilor fanatici în partidul lor”, explică el.

În viziunea jurnalistului, sâmburii de neîncredere au fost sădiți în rândul electoratului de liderii PDL care au trecut de partea adversarului. ”Cei rămaşi sugerau electoratului o neîncredere în propriile forţe, dacă nu chiar, mai rău, o trădare a partidului”, completează Ion Cristoiu.

Pentru a fi un partid de Opoziție mai puternic decât numărul de parlamentari ”PDL are nevoie de un proces rapid şi spectaculos de schimbare la faţă. O formulă ar reprezenta-o fuziunea cu Forţa Civică şi România Dreaptă şi promovarea în structurile de conducere a oamenilor intraţi în aceste formaţiuni”.

”Pentru ca PDL să încerce acest proces e nevoie de o analiză serioasă a cauzelor dezastrului. Când va începe ea?”, conchide retoric Ion Cristoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel