Iohannis vs. Rutte. Chirieac: Acestea sunt atuurile președintelui României
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Alex Nicodim
Inquam Photos / Alex Nicodim
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre șansele președintelui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO.

Ieri, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat ce-l recomandă în funcția de secretar general al NATO și ce-l deosebește de principalul său contracandidat, Mark Rutte.

„Cred că ne deosebesc geografia, istoria și cu siguranță sunt unele teme unde abordările noastre - ambele sunt foarte constructive - sunt ușor diferite în ceea ce privește viitorul Alianței Nord-Atlantice“, a spus președintele României.

„Geografia și istoria sunt cele mai importante atuuri ale președintelui Iohannis. Geografia, pentru că suntem aici, la punctul de contact cu dușmanul din răsărit, istoria, fiindcă noi am fost ocupați de Uniunea Sovietică și eliberați după 1989. Acesta este un punct forte și e vremea ca Alianța Nord-Atlantică să aibă un secretar general civil și din această parte a Europei. A tot avut din vest, din nord, iar acum e vremea să aibă un secretar general din estul ocupat de fosta Uniune Sovietică.

Eu nu am nicio îndoială că vor fi multe voturi în favoarea lui Klaus Iohannis. Există doar doi pași importanți de trecut: Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. E. S. Ambasadorul Marii Britanii la București a anunțat că-l respectă pe Iohannis, dar îl sprijină pe Rutte, însă asta nu înseamnă că poziția britanică nu se poate schimba.“, a spus analistul politic.

De asemenea, premierul sloveniei, Robert Golob, a spus că „lucrurile s-au schimbat“, după anunțul președintelui Klaus Iohannis, iar acum Ljubljana ia „foarte în serios” noua realitate și analizează ambele opțiuni pentru șefia NATO.

Primul-ministru sloven a spus că țara sa împărtășește vedere ale preşedintelui român cu privire la „regionalitatea poziţiilor” de conducere.

Analistul politic Bogdan Chirieac e de părere că și „America își poate schimba punctul de vedere, mai ales că e o competiție între gentlemani și Mark Rutte s-ar putea retrage“.

„SUA nu și-ar schimba punctul de vedere, ci pur și simplu ar trece la următorul candidat. E importantă poziția Sloveniei, care vine după cea a Ungariei, exprimată de Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe de la Budapesta, care și el a salutat faptul că un candidat din Europa Centrală și de Est își dorește șefia NATO. Hai să vedem și Turcia, care poate atârna destul de greu în balanță“, a conchis Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel